Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Javítani kell az együttműködést Németországgal

2018. június 5., kedd 11:24 | aznap frissítve

Németország Magyarország stratégiai szövetségese és barátja, amellyel folyamatosan javítani kell az együttműködést és fenn kell tartani a párbeszédet

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Berlinben a német külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után. Mint mondta, teljes mértékben egyetértünk Németországgal akkor, amikor arról beszélünk, hogy egy erős, biztonságos és versenyképes Európai Uniót akarunk, és egyetértünk abban is, hogy olyan Európai Uniót akarunk, amely meg tudja védeni a határait, és elől jár az Európát körülvevő térségek fejlesztésében.

Ezt szolgálja az a kedden aláírandó megállapodás is, amely közös, magyar-német vízügyi fejlesztési projektekről szól olyan afrikai és közel-keleti országokban, amelyek sok menekültnek adnak lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a hazájukba és emberhez méltó életet élhessenek - mondta a miniszter.

Magyarország Németország nemzetközi aspirációit is támogatja, ezért Németországra szavaz pénteken, amikor a 2019-2020-as ciklusra megválasztják az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagjait, és Németországot támogatja akkor is, amikor az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait választják meg a 2021-2023-as időszakra.

Ellentmondó nyilatkozatok a Stop Sorosról

Heiko Maas szerint erősíteni kell a német-magyar párbeszédet, azért is, mert ritkán volt olyan fontos az EU egységes fellépése, mint most.

Lehet, hogy nem mindig értünk egyet, de éppen most rendkívül fontos, hogy jó kompromisszumokat találjunk

- mondta a német diplomácia vezetője, aki elmondta azt is, hogy a találkozón azokat az ügyeket is áttekintették, amelyekben eltér a két fél felfogása. Ezek közé tartozik a migráció és a civil szervezetekre vonatkozó törvénytervezet, amellyel kapcsolatban tudomásul vettük, hogy módosították, és üdvözöljük, hogy a magyar kormány biztosított arról, hogy bevárja az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalását.

Szijjártó Péter erről elmondta, hogy a Stop Soros elnevezésű törvénytervezet ügyében nem tett semmiféle vállalást a Velencei Bizottsággal kapcsolatban. A törvénytervezetről a magyar Országgyűlés dönt, a parlament feladata annak meghatározása, hogy milyen ütemezésben, és mikor dönt a javaslatról.

Szijjártó közölte,

amikor Magyarország déli határait védjük, akkor Németországot is védjük, mert akik Magyarország déli határán illegálisan bejönnek, azok elsősorban Németországba akarnak menni.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Heiko Maas német külügyminiszter találkozója Berlinben 2018. június 5-én. -f otó: KKM / MTI)

Rovatok