Index Vakbarát Hírportál

Népszavazáson kirúgták a bírót, aki enyhe ítéletet hozott nemierőszak-ügyben

2018. június 6., szerda 17:06 | aznap frissítve

A bíróra nézve súlyos következményei lettek annak a három évvel ezelőtti ügynek, amelyben egy fiatal fehér sikeres sportoló, a gazdag családból származó amerikai fiatalt csekély mértékű büntetésre ítélt egy nemi erőszak után. A bírót szokatlan módon népszavazáson fosztották meg pozíciójától.

Az esetről mi is írtunk. Egy 24 éves nő a húgát kísérte el egy egyetemi buliba (Stanford), ahol túl sokat ivott. Az öntudatlan nőt a kukák között pedig Brock Turner, az akkori első éves diák megerőszakolta. A férfit két svéd cserediák zavarta meg, és ő bár elszaladt, de a nyomába eredtek, és végül sikerült feltartóztatniuk. Turnert a bíró, Aaron Persky fél évre ítélte, bár 14 évet is adhatott volna. A bíró azért hozott enyhe ítéletet, mert a nő öntudatlan volt, és úgysem érzékelt az erőszakból semmit.

A BBC híre szerint a 2016-os ítélet után a férfi ellen petíciót kezdtek köröztetni, és ennek eredményeképpen egy helyi népszavazáson elmozdították a pozíciójából. A bíró nem bánta meg a döntését, viszont a helyieket annyira felzaklatta a történet, hogy a többség a visszahívása mellett szavazott.

Amerikában ilyen szavazás, hogy egy helyi bírót elmozdítsanak népszavazással, utoljára 41 éve történt, Kaliforniában pedig 80 éve nem fordult elő hasonló. Erre azért van lehetőség, mert ott a helyi bírókat választják, akiknek az elmozdításához, illetve a róluk szóló népszavazáshoz elég a szükséges számú aláírást összegyűjteni.

Rovatok