Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu Londonban akaszkodott össze Theresa May-jel

2018. június 6., szerda 18:19

A két vezető közös sajtótájékoztatóján is tapintható volt a feszültség Netanjahu és Theresa May között. Az izraeli miniszterelnök európai turnéján (London előtt Berlinben és Párizsban járt) mindenekelőtt arra próbálja rávenni az európai nagyhatalmakat, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan ők is vonuljanak ki az iráni nukleáris programról kötött megállapodásból. Theresa May azonban megerősítette a londoni álláspontot: Nagy-Britannia Németországgal és Franciaországgal együtt változatlanul elkötelezett a megállapodás fenntartása mellett.

A gázai összecsapások és a brutális izraeli fellépés kapcsán szintén messze voltak a felek a konszenzustól. Netanjahu azt hangsúlyozta, hogy Izrael a megmozdulásokra adott válaszlépései során minden tőle telhető módon igyekszik minimalizálni a sérülések számát, Theresa May „mélységes aggályainak adott hangot” az áldozatok magas száma miatt. A brit kormányfő a Downing Streeten tartott megbeszélés sajtónyilvános részében kijelentette: Nagy-Britannia maradéktalanul elismeri Izrael jogát a szélsőségesek és a terroristák elleni önvédelemhez, de az övezetben egyre romlik a helyzet, és az összecsapásokban már száz palesztin vesztette életét.

May az újságírók és a kamerák előtt lezajlott, érzékelhetően feszült párbeszéd során úgy fogalmazott: tárgyalásos úton kell elérni a gázai helyzet enyhülését, és tárgyalni kell arról is, hogy miként lehet visszajutni arra a pontra, amelyről kiindulva el lehet érni az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást.

Netanjahu aválaszában visszatért a gázai demonstrációk kérdésére, mondván: a tiltakozókat az övezetet irányító radikális iszlamista palesztin szervezet, a Hamász „fizeti és kényszeríti” arra, hogy próbáljanak áttörni a határon és izraelieket gyilkoljanak meg. „Ez nem erőszakmentes tiltakozás, hanem annak épp az ellenkezője” – mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint a probléma valódi gyökere az, hogy a Hamász alapvető célja Izrael megsemmisítése.

(Borítókép: Theresa May üdvözli Benjamin Neanyahu izraeli miniszterelnököt a Downing Street-en, Londonban, 2018. június 6-án. REUTERS/Toby Melville)

Rovatok