Index Vakbarát Hírportál

Orosz – észak-koreai barátkozás: Kim Dzsongun is meghívta Putyint

2018. június 6., szerda 11:46 | aznap frissítve

Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan szeptemberben Oroszországba, Vlagyivosztokba látogat. Ma megtörtént a hivatalos visszahívás is: Kim Dzsongun Phenjanba invitálta Vlagyimnir Putyint.

Észak-Korea hivatalosan is meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanba. A meghívás előzménye az volt, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május 31-én Észak-Korea fővárosában tárgyalt, és ekkor átadta Vlagyimir Putyin üdvözletét és meghívását..

Lavrov alapvetően kollégájával, Ri Jong Ho külügyminiszterrel vitatta meg a térség ügyeit, de volt alkalma találkozni Kim Dzsongun elnökkel is, akinek tolmácsolta Putyin meghívását. Azóta már annak is híre kelt, hogy szeptemberben Vlagyivosztokban, a Távol-keleti Gazdasági Fórumon fog találkozni a két csúcsvezető.

Diplomáciai gesztusok

A Koreai-félsziget gyors ütemű békülési folyamata során Moszkva láthatóan nem szeretne lemaradni, Kínával együtt üdvözli ugyan az Egyesült Államok és Észak-Korea közeledését, de a színfalak mögött a két nagyhatalmat azért zavarja is a két országot az amerikai befolyás erősödése a félszigeten.

Az elmúlt napokban előbb Kim Dzsogun dicsérte meg Putyint: „Moszkva mindent megtesz, hogy enyhítse a feszültségeket a Koreai-félszigeten, és elkerülje a nukleáris háború esélyét”.

Hamarosan az éppen kínai látogatásra készülő Putyin is viszonozta a buksisimogatást,és a hamarosan Szingapúrban egymással találkozó  amerikai, illetve észak-koreai elnökökről azt mondta, hogy bátor, érett, példa nélküli lépésre szánták el magukat.

Arról, hogy Vlagyimir Putyin miként reagált a meghívásra, egyelőre még nem jelent meg hivatalos információ.

Rovatok