Index Vakbarát Hírportál

Szorul a hurok Trump stábtagjai körül: az első börtönbüntetés

2018. június 6., szerda 09:48

Hollandiába szállították Alex van der Zwaan sztárügyvédet, aki hazájában kezdheti meg 30 napos börtönbüntetését. Az ügyvéd korábban összeházasodott egy orosz oligarcha lányával, majd belefolyt az oroszbarát ukrán lobbi üzelmeibe. Azért kapott börtönt, mert megpróbálta félrevezetni a Trump-kampány orosz vonatkozásait vizsgáló különleges ügyészt.

Alex van der Zwaan élete mesésen alakult. A holland származású ügyvéd igazi világpolgár volt, Brüsszelben született, jogi tanulmányait a legjobb londoni iskolákban végezte, Londonban is élt, de dolgozott az Egyesült Államokban is. Megtanult oroszul is, és az Ukrajnában élő orosz ajkú üzleti-politikai erőkkel került kapcsolatba.

Szerelem, szerelem

Ebben az időben (2010 és 2014 között) Ukrajnát Viktor Janukovics és a Régiók Pártja, vagyis egy oroszbarát erő vezette. Janukovicsék nyugati lobbisták és ügyvédek segítségével szerették volna maguk mellé állítani az európai politikai elitet, de feladat volt Janukovics amerikai reputációjának a javítása is. A lobbi élharcosa Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök első kampányfőnöke volt, a másik főkolompos pedig egy Rick Gates nevű tanácsadó volt.

Zwaan az ő csapatukban dolgozott, sokat járt Ukrajnába, megismerkedett az egyik leggazdagabb ukrán-orosszal. German Khannal. Az oligarcha egyszerre volt ukrán, orosz és izraeli állampolgár, 9,5 milliárd dolláros vagyonát alapvetően kiskereskedelemmel (Alfa Group), majd olajkereskedelemmel, végül egy hatalmas olajmező értékesítésével szerezte. Zwaan életében az oligarcha fontos szerepet játszott, amikor ugyanis 2017-ben világraszóló esküvőn elvette Eva Khant, a milliárdos lányát, már családi alapon is elkötelezett lett az „ügyfél” felé.

Borul a bili

A baj akkor kezdődött, amikor Robert Mueller amerikai különleges ügyész vizsgálni kezdte a Trump-kampány orosz kapcsolatait. Van der Zwaan azonnal képbe került, mert ő közvetlenül dolgozott a két fókuszba került Trump-tanácsadónak, vagyis Paul Manafortnak és Rick Gatesnek, akik a gyanú szerint az oroszbarát ukrán kormány melletti szabálytalan lobbit vezették.

Az ügyészek Zwaant is kihallgatták, aki, mint később kiderült, hazudozni kezdett, megpróbálta az ügyészeket félrevezetni, nem adta át a bizonyítékokat.

Később azonban összeomlott, bűnösnek vallotta magát és április 3-án 30 napos börtön- és 20 ezer dolláros pénzbüntetést kapott. A bíróság engedélyezte azonban számára, hogy a büntetést hazájában, Hollandiában tölthesse le. A CNN értesülései szerint immár megkezdheti az egy hónapos büntetést, mert visszaszállították Hollandiába.

Rovatok