Index Vakbarát Hírportál

Az USA kínai nagykövetségén is különös hangoktól betegedtek meg

2018. június 7., csütörtök 05:57 | aznap frissítve

Az USA havannai nagykövetsége után a dél-kínai Kantonban lévő amerikai főkonzulátuson újabb rejtélyes megbetegedések történtek különös hangok miatt, többeket hazaszállítottak az Egyesült Államokba, közölte szerdán este Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

A szóvivőnő nem közölte, hogy hány amerikai állampolgár betegedett meg, de annyit elmondott: valamennyien a kantoni főkonzulátuson dolgoztak, jelenleg a Pennsylvania Egyetemen vizsgálják őket, írja az MTI.

A The New York Times értesülései szerint legalább két amerikai lett rosszul, miután különös hangokat hallottak. Egy korábbi cikk szerint az egyik amerikai munkatárs arra panaszkodott, hogy „finom és alig érzékelhető”, de mindenképpen szokatlan hangokat és nyomásokat érzett, majd hamarosan sajgó fájdalmat érzett a fülében. Egyikük szerdán este a feleségével és két gyermekével együtt hagyta el Kínát. 

A kantoni konzulátuson májusban történt az első megbetegedés. Az amerikai külügyminisztérium akkor azt közölte, hogy a kantoni főkonzulátus egyik munkatársa látási és hallási zavaroktól, enyhe agykárosodástól szenved, miután különös hangokat észlelt. Az amerikai külügyminisztérium azonnal Kantonba küldött egy orvoscsoportot, amely jelenleg is a dél-kínai nagyvárosban tartózkodik.

A titokzatos kór szinte teljesen azonos tünetekkel jár, mint amelyekkel az Egyesült Államok havannai nagykövetségén tavaly megbetegedett diplomaták és családtagjaik küszködnek: fejfájás, szédülés, hallásvesztés, enyhébb agykárosodás, kognitív zavarok. A Kubában megbetegedettek azt mondták, hogy a tünetek jelentkezése előtt többször is furcsa hanghatásokra lettek figyelmesek, s bár a betegség okát egyelőre nem sikerült megfejteni, az amerikai orvosok "akusztikus támadásról" beszélnek.

Kedden Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója közleményben jelentette be, hogy a minisztériumban - más tárcák szakembereivel közösen - munkacsoportot hoztak létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására. A külügyminiszter hangsúlyozta: még nem sikerült megállapítani a tünetek okát.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az USA kínai nagykövetségén is különös hangoktól betegedtek meg

Két amerikai lett rosszul, egyikük agykárosodást szenvedett. Az USA akusztikus támadásról beszél.

302 · Jun 07, 2018 05:57am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok