Index Vakbarát Hírportál

Egy szomáliai holttest és egy részeg afgán halála kellett, hogy felszámolják a párizsi migránstáborokat

2018. június 7., csütörtök 16:26

Szinte sokkot kapott május 6-án, vasárnap egy francia járókelő a párizsi Saint-Denis csatornánál. A víz felszínére pillantva egy bomlásban lévő holttestet fedezett fel.

Az áldozatnál nem voltak okmányok, a rendőrségnek nem is sikerült azonosítani, de a hatóságok biztosra veszik, hogy a csatorna partján felvert, több száz fős illegális migránstáborból került oda a férfi. A Le Parisien beszámolója szerint szomáliai származású lehetett.

Május 8-án, kedd hajnalban újabb haláleset történt, ám a színhely egy másik csatorna, egy másik illegális migránstábor volt. Párizs közepén, a Saint-Martin csatornánál, a Valmy rakparton egy afgán származású huszonéves akarta bebizonyítani, hogy simán át tudja úszni a csatornát.

Társai hiába próbálták visszatartani az ügyészség szerint meglehetősen részeg férfit, az afgán beugrott a vízbe, haladt néhány métert, majd elmerült. Nem tudták újjáéleszteni, meghalt.

Két haláleset két nap alatt Párizs közepén.

A két eset elég gyorsan rávilágította a francia közvélemény figyelmét arra, amit az arrafelé élő párizsiakat már hetek óta megbotránkoztatja: migránsok százai táboroznak sátorokban a város szívében, és a korántsem ideális állapot most már emberéleteket is követel.

Hetekig ment a kényelmes egymásra mutogatás

A migránsok sátrai és a csatorna között olykor 50 cm sincsen, ez életveszélyes

- mondta korábban Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere, akinek tehát be is igazolódott az aggodalma. A főpolgármester hetekig sürgette a kormányt, hogy kezelje az ügyet, ám a kormány éppen a szocialista városvezetésre mutogatott vissza.

A belügyminiszter, Gérard Collomb folyamatosan arra szólította fel a városvezetést, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket a táborok felszámolásának kezdeményezésére, a rendőrség csak ekkor tud eljárni. 

Anne Hidalgo szerint viszont a feljelentés nélkül is cselekedhetne a prefektúra, majd a rendőrség, az önkormányzatnak szerinte nincs ebben mozgástere. Vagyis arról ment a vita, hogy mi alapján indítson eljárást a hatóság, ugyanis minden jogalap nélkül nem terelhet ki a sátrából senkit a rendőr.

A bősz, kényelmes egymásra mutogatás és a paragrafusokat előcibáló hatásköri vita közben pedig egyre csak nőttek az illegálisan ott tartózkodó migránsok sátortáborai.

A szomáliai férfi holtteste, illetve az afgán férfi fulladása azonban felgyorsította az eseményeket, és kiderült, hogy a döntéshozókat meglepően hatékonnyá tudja változtatni némi társadalmi nyomás.

1. lépés. Több mint ezer bevándorlót szállítottak el a Saint Denis-től

Az első lépés az volt, hogy május 30-án reggel a francia rendőrség felszámolta a migránsok legnagyobb sátortáborát a Saint-Denis csatornánál, a Millénaire bevásárlóközpont közelében (itt találták meg a szomáliai férfi holttestét).

Mint kiderült, itt több mint ezren éltek. Február óta ugyanis naponta átlagosan 80 illegális bevándorló érkezett és verte fel itt a sátrát. A Huffington Post videóján jól látható, mekkora volt a zsúfoltság

Az elsősorban Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett bevándorlókat reggel 6 óra előtt kezdték elszállítani a Párizs-szerte kialakított átmeneti szállásokra, ahol az embereket a hatóságok is átvizsgálják - közölte a belügyminiszter. A legtöbben ugyanis olyan bevándorlók, akik a menekültkérelmük elbírálására várnak (jellemzően más európai országokban), vagy éppen be sem nyújtották még a kérelmüket, így jelenleg biztosan illegálisan vannak Párizsban.

A tábor felszámolása viszonylag nyugodtan zajlott. A rendőrségnek volt azért gyakorlata, hiszen a 2015-ös migrációs válság óta ez volt a 35. ilyen táborfelszámolási akció. A beszámolók szerint a 550 rendőrt és tűzoltót mozgósítottak, és szerencsére nem kellett erőszakot alkalmazniuk, az emberek maguktól kijöttek a sátraikból és kezükben a csomagjaikkal nyugodtan várták az elszállításukat.

Reggel 8 órára be is fejeződött a táborhely kiürítése, ahonnan 1024 embert, 937 férfit és 87 nőt, illetve gyereket vittek el, köztük 15 olyan kiskorút, akinek nem volt hozzátartozója.

A hatóságok 24 ideiglenes befogadóhelyet jelöltek ki a város szélén, illetve környékén, elsősorban sportközpontokban, itt pedig a hatósági eljárás végéig maradhatnak.

2. lépés. A két másik sátortáborból is elszállítottak ezer bevándorlót

"Ha felszállok a buszra, rögtön kitoloncolnak?" - ezt már a Saint-Martin csatorna sátortáborának kiürítésekor kérdezte most hétfőn egy bevándorló a France 24 újságírójától. A héten ugyanis folytatódott a táborfelszámolási akció.

A hajnali órákban egyszerre Saint Martin-csatornánál, illetve egy másik helszínen, a Porte de la Chapelle-nél jelentek meg a rendőrök. Az előbbi helyről 550, a másiktól 450 embert szállítottak el. Az AFP hírügynökség videót is közölt az akció elejéről.

Ez az akció is különösebb rendbontás nélkül zajlott, de a beszámolók szerint tetten érhető volt, hogy a bevándorlók az azonnali kitoloncolásuktól tartanak. Ennek ellenére felszálltak a buszokra.

"Ha kiutasítanak, akkor is visszajövök Párizsba"

A gyors tűzoltás tehát a két haláleset után megtörtént, az illegális táborokat felszámolták, ám a probléma, mondanunk sem kell, koránt sincs megoldva. A France Terre d'asile nevű segélyszervezet vezetője, Pierre Henry például arra figyelmeztetett, hogy "ha a hatóságok nem oldják meg a migránsok elhelyezését országszerte, még azelőtt, hogy benyújthatják a menedékkérelmeiket, a sátorozás jelensége folytatódni fog Párizsban."

Ráadásul arra sincs megnyugtató válasz, mi lesz azokkal, akiknek a jelenlegi európai szabályok szerint keresnivalójuk sem lenne Franciaországban (mert egy másik országban kellene megvárniuk a kérelmük elbírálását).

Az InfoMigrants francia oldal például riportot készített a Bois de Boulogne-ban található menekülttáborban, ahová a Saint Denis-csatorna mellől kerültek a migránsok. És a beszámolóból az derült ki, hogy a bevándorlók mindenképp Párizsban szeretnének maradni.

A 21 éves csádi Beiniam Olaszországon keresztül érkezett Párizsba, ott le is vették az ujjlenyomatait, vagyis az olasz hatóságoknak kell dönteni a sorsáról.

Hónapokat töltöttem Olaszországban, maga volt a pokol, nem megyek oda vissza, Párizsban szeretnék menedéket. Ha visszaküldenek, ha kiutasítanak innen, akkor is visszatérek Párizsba.

A menekülttábor nem börtön, reggel 8:30 és 22:30 között szabad a ki-bejárás, ami azt jelenti, hogy a bevándorlóknak nem nehéz eltűnniük a hatóságok szeme elől. A szintén Csádból érkező Issa azt mondta az InfoMigrants-nak, nem hiszi, hogy sokáig a menekülttáborban marad, mert "nem vagyok hajlandó visszamenni Olaszországba." 

Rovatok