Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott a stockholmi merénylet elkövetője

2018. június 7., csütörtök 13:56 | aznap frissítve

Életfogytig tartó börtönbüntetés lett az ítélete az üzbég Rakhmat Akilovnak, aki 2017 április 7-én követte el a stockholmi buszos merényletet - írja a svéd Local. Akilovot terrorcselekményben elkövetett ötrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek. A férfi tette előtt felesküdött az Iszlám Államnak, de a terrorszervezet ezt a merényletet nem vállalta magára. 

A 39 éves üzbég férfi teherautóval hajtott egy sétálóutca járókelői közé, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. Öt ember halt meg (egy brit férfi, egy belga nő és három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány), tízen pedig megsérültek.

A stockholmi bíróság bűnösnek találta 119 rendbeli gyilkossági kísérlet, 24 rendbeli életveszély okozása miatt is. Azok a sértettek, akik ezekben a vádpontokban érintettek voltak és a meggyilkolt áldozatok családtagjai is pénzbeli kompenzációt fognak kapni. 

Az ítélet után Akilovot kiutasítják Svédországból, és soha nem térhet vissza.  A férfi korábban letelepedési engedélyt kért, kérelmét elutasították, de kitoloncolni már nem sikerült az országból, mert a hatóságok nem akadtak a nyomára. 

Februárban már bűnösnek találták Akilovot terrorizmus vádjában, de az ügyész fellebbezett, hogy életfogytiglan legyen az ítélete, mert a férfi veszélyt jelent a társadalomra, és szerinte ez nem fog megváltozni. A bíróság ebben egyetértett vele, és a bíró szerint ez lehetett a legkomolyabb bűntett, amit Svédországban valaha elkövettek. 

Akilov egyszer sem mutatta megbánás jelét a tárgyalás alatt. 

Rovatok