Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan ingyenes kávéval, teával és süteménnyel kampányolt

2018. június 7., csütörtök 20:48 | aznap frissítve

Ingyen kávét, teát és süteményt ígért Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtöki kampánybeszédében a nyilvános könyvtár-kávézók (kiraathane) közönségének, írta az ensonhaber.com török hírportál. Erdoğan központi szerepet szán a közösségi élet új színfoltját jelentő kiraathanéknak, amelyek tervei szerint a hét minden napjának minden órájában nyitva tartanának.

„Fiatalok és idősek jönnek majd" – mondta a kampánygyűlésen résztvevő tömegnek Erdoğan a szíriai határ közelében található Hatayban. A június 24-i választásokra készülő török elnök hangsúlyozta, hogy ezek a kávézók nem olyan helyek lesznek, ahol kártyáznak, szerencsejátékot játszanak az emberek.

Az úgynevezett kiraathanék egyre népszerűbbek azóta, hogy Erdoğan az év elején kijelentette: a kávéházak nem a szerencsejáték, hanem az olvasás szentélyei. A Törökország északnyugati részén fekvő Bursában például 30 kávéházat alakítottak át kiraathanévé az elmúlt időszakban, írta az Anadolu hírügynökség.

A tea- és kávéivás nagy hagyományokkal bír Törökországban. A török kávé elkészítésének különleges módját az UNESCO 2013-ban felvette a szellemi kulturális örökségek listájára. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerint a török kávé a vendégszeretet, a barátság és a szórakozás jelképe, írja az MTI.

Rovatok