Index Vakbarát Hírportál

Trump kirúgott tanácsadója Orbánt dicséri

2018. június 7., csütörtök 14:46

„Orbán és Salvini újraértelmezi az európai demokráciát" címmel közölte Donald Trump volt stratégiai főtanácsadója, Stephen Bannon cikkét a The Spectator című konzervatív brit folyóirat. Az írást az MTI idézi, Bannon szerint az olaszországi választások idején Rómában volt, és találkozókat tartott mások mellett az Alternatíva Németországnak (AfD), az olasz Liga és az Öt Csillag Mozgalom, valamint az egykori francia Nemzeti Frontból alakult Nemzeti Összefogás képviselőivel.

Nehéz volt nem úgy érezni, hogy mi állunk a történelem jó oldalán. Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői

– írja Bannon.

A volt elnöki tanácsadó kiemeli Beatrix von Storch, az AfD parlamenti frakciójának helyettes vezetője és Alice Weidel, az AfD egy másik vezető parlamenti politikusa mellett Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a kormányzó jobboldali Liga vezetőjét, valamint „Orbán Viktort és csapatát" mint olyan embereket, akik új meghatározást adnak a demokráciának Európában.

Orbán Viktor kimagasló európai személyiség, aki többször is elvetette az Európai Unió felfogását a liberális demokráciáról, „amelyről néhányan már kezdik felismerni, hogy a démosz nélküli demokráciát jelenti", írja. Bannon szerint a magyar miniszterelnök gyakorlatilag elzavarta" Soros Györgyöt és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványt Budapestről. Soros évekig rossz szándékú befolyást gyakorolt az európai és az amerikai politikára, de most mindez visszahullik rá, és honnan lehetne ezt jobb helyről végignézni, mint Magyarországról, (Soros) szülőhazájából" – fogalmaz Stephen Bannon. Azt is írja, hogy Budapesten találkozott Orbán Viktorral, és Schmidt Mária meghívására látogatást tett a Terror Háza múzeumban is.

Bannon azt írja cikke végén: abban a biztos tudatban tér vissza Washingtonba, hogy legyen szó Magyarországról, Németországról, Franciaországról, Olaszországról, Svédországról, vagy immár Szlovéniáról is, mindenhol „a szánalomra méltó" emberek vágnak vissza, és győznek is.

A cikk a hetilap hétvégi számában jelenik meg, az online kiadásban tették csütörtökön elérhetővé.

Rovatok