Index Vakbarát Hírportál

Véres harc zajlik egy kelet-szíriai városért

2018. június 8., péntek 19:25

Az Iszlám Állam terrorszervezet részben visszafoglalta egyik korábbi fellegvárát, al-Bukamal városát Szíria keleti részében, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára (OSDH) hivatkozva.

A szíriai háborúról rendszeresen beszámoló OSDH közlése szerint az iraki határ közelében lévő város ellen szokatlanul heves támadást hajtottak végre a dzsihadisták legalább tíz öngyilkos merénylővel és négy, járműbe rejtett pokolgéppel. 

A jelenleg is zajló harcok eddig több mint negyven ember életét követelték.

Tizennyolc dzsihadista, köztük a tíz merénylő és a kormányerők huszonöt katonája esett el.

Az OSDH úgy tudja, hogy már az utóbbi napokban is voltak összecsapások a térségben a damaszkuszi rezsim erői és a szélsőségesek között. A város stratégiai jelentősége, hogy fontos útvonalon helyezkedik el, amely Irak és Szíria között teremt összeköttetést. Bukamalt tavaly novemberben foglalta vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Államtól. Az iszlamisták ezt követően visszaszerezték a várost, amelyből rövid időn belül ismét kiűzték őket.

Tavaly a szélsőségesek iraki és szíriai kalifátusa gyakorlatilag összeomlott, de a katonai vereség ellenére mindkét országban továbbra is aktívak. Az Iszlám Állam áttért a gerilla-hadviselésre, és továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszahúzódhatnak harcosai.

(Borítókép: A szír hadsereg tagjai Abu Kamal mellett, idén májusban. Fotó: Delil souleiman / AFP)

Rovatok