Index Vakbarát Hírportál

Trump szabadkereskedelmet akar

2018. június 9., szombat 20:44

Donald Trump amerikai elnök szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között a csoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján, mielőtt elutazott volna Szingapúrba.

KÖZÖLTE, EBBEN AZ ÖVEZETBEN NEM VOLNÁNAK SEM VÁMOK, SEM ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK, SEM KERESKEDELMI KORLÁTOK.

Azt mondta, az Egyesült Államok igazságos hozzáférést követel magának a piacokon, és hogy vessenek véget az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatoknak.

Az Egyesült Államokat évtizedeken át kihasználták, és ha ez nem változik meg, akkor nem kereskedünk velük

- jelentette ki országa partnereire utalva. Szerinte az "igazságtalan kereskedelmi megállapodásokért" nem a G7-beli országokat hibáztatja, hanem a korábbi amerikai vezetőket. Figyelmezette az Egyesült Államok kereskedelmi partnerországait, hogy ne viszonozzák az acél- és alumíniumtermékekre nemrég kivetett amerikai büntetővámokat, mert azzal "hibát követnének el". 

Trump szerint jövő heti szingapúri csúcstalálkozója Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel "soha vissza nem térő alkalom" lesz az ázsiai ország számára. Sajtóértekezletén azt mondta: "békemisszióra" megy, amelyben a cél a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele. Kim Dzsong Un most "naggyá teheti" országát, de ez egyszeri lehetőség lesz. "Ismeretlen területre indulok a szó szoros értelmében" - mondta, hozzátéve, hogy úgy érzi, a találkozó sikeres lesz, de azonnal tudni - "ösztönösen érezni" - fogja, ha Kim Dzsong Un nem veszi komolyan a tárgyalást az észak-koreai atomprogramról, és akkor ő "nem fogja vesztegetni" egyikük idejét sem. "Minden a dolgok pillanatnyi változásán múlik majd!" - mondta az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között újratárgyalt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel (NAFTA) kapcsolatban Trump azt mondta, hogy "meglehetősen közel" vannak a megállapodáshoz. Kétféle záradékról tárgyalnak, amely szerint bármely tagország ideiglenesen felfüggeszthetné részvételét a szerződésben. A végeredmény vagy egy jobb NAFTA lesz, vagy az Egyesült Államok külön megállapodásai Kanadával és Mexikóval - mondta.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta a csúcstalálkozón: reméli, hogy a csoport a lehető leghamarabb visszaengedi sorai közé Oroszországot, mert "fontos a párbeszéd" Moszkvával, de ezzel nem azt akarja elérni, hogy azonnal oldják fel Oroszországgal szemben a Krím annektálása és az ukrajnai háború miatt rá kivetett büntetőintézkedéseket. "A szankciók a minszki megállapodással vannak összefüggésben, amely pedig még nem teljesült maradéktalanul" - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre a témára reagálva Moszkvában azonnal közölte, hogy Oroszország nem akar visszatérni, elégedett azzal, hogy tagja a G20-as országcsoportnak (a világ 20 legjelentősebb gazdaságának). Lavrov hozzátette, hogy Oroszország soha nem kérte visszavételét a G7-be.

A G20-aknál nem lehet ultimátumokat adni, és a tagországoknak megállapodást kell elérniük. Ez a formáció ígéretesebb a jövőre nézve

- jelentette ki Lavrov.

A francia elnöki hivatal közlése szerint a kanadai csúcstalálkozó "jó úton van afelé", hogy a végén megszülessen egy közös és tartalmas zárónyilatkozat, ennek pedig "nagy a valószínűsége". Hírügynökségek jelentései szerint erre a találkozó előtt kevés remény volt.

Angela Merkel német kancellár a sajtónak nyilatkozva sajnálkozott amiatt, hogy a hét ország közül az Egyesült Államok az egyetlen, amely nem tartja magát ahhoz a közös vállaláshoz, miszerint 2030-ra újrafeldolgozhatóvá tennék az óceánokba került műanyaghulladékot.

Az Egyesült Államok elvben amellett van, hogy védeni kell az óceánokat, de számszerűsíthető célok kitűzésében nem akar részt venni ezen a területen

- jelentette ki Merkel.

Nyitókép: Donald Trump kezet fog Winnie Byanyima-val, az Oxfam International igazgatójával miután késve bár, de megérkezett a nemek közti egyenlőség tanácsadói bizottság reggelivel egybekötött ülésére (Cole Burston/Bloomberg via Getty Images Hungary)

Rovatok