Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kapott Penka, a bolgár tehén

2018. június 11., hétfő 19:21

Kegyelmet kapott Penka, magyarítva Habocska, a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A hazai és nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka a bolgár Mazaracsevo faluból kóborolt át májusban a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hetet töltött. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

Az abszurd döntés ellen és a tehén megmentéséért a gazda televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezt követően nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Paul McCartney, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. 

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség végül belegyezett, hogy felülvizsgálják Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába.

(MTI)

Rovatok