Index Vakbarát Hírportál

Mit kell tudni ahhoz, hogy Kim Dzsongun Mercije mellett fuss öltönyben?

2018. június 11., hétfő 16:49

A Korea-közi csúcstalálkozó után Kim Dzsongun ismét nem kispályázott, és Szingapúrban megint testőröket futtatott a Mercedese mellett-előtt-mögött. A BBC írt ezekről az öltönyös férfiakról egy cikket, melyből kiderül, hogy ők az úgynevezett 6. számú Központi Párthivatal, vagy hivatalos nevén a Szárnysegédek Főhivatala állományának tagjai. A főnök is személyesen ott van köztük: a hivatal igazgatója ugyanis az egyik ember abból a 3-5-ből, akik Kim Dzsongun, illetve az autó előtt helyezkedhetnek el. A Hivatalnak 2-300 dolgozója van, a felük testőr, a többiek sofőrök és technikai személyzet. A testőrök közül vannak, akiknek hosszú karrierjük van a "cégnél", de a legtöbben csak 10 évig dolgoznak ilyen poszton.

A testőröket a néphadseregben hadkötelezettségüket töltő fiatalok közül válogatják ki, ebben szempont a magasságuk - nagyjából legyenek olyan magasak, mint a Legfelsőbb Vezető, azaz 170-170 centi körüliek, amibe azért belefér, hogy valaki magasabb, csak ne két méter legyen - , és az, hogy ne legyen rossz a szemük. Megtanulnak fegyverrel bánni, harcművészeteket is oktatnak nekik. Végül pedig természetesen szigorú ellenőrzésen esnek át nem csak ők, hanem a családjuk is két generációra visszamenőleg. Ebből adódóan a Szárnysegédek Főhivatalából sokan eleve a Kim család, vagy más elit észak-koreai család tagjai. 

Amikor testőrök lesznek - az állásajánlat visszautasítása értelemszerűen nem egy létező jelenség arrafelé - , kapnak megint egy intenzív tréninget, hasonlót a helyi különleges erők kiképzéséhez. Kézifegyvereket, menekülési technikákat, harcművészeteket tanulnak, fizikailag is megterhelő gyakorlatozásokon kell átmenniük. 

Azon kevés észak-koreaiak közé tartoznak, akik töltött fegyvert viselhetnek a Vezető közelében, általában félautomata kézifegyverük, továbbá egy tartalék fegyverük van. Ennek ellenére a fő védelmi taktikájuk a megfigyelési képességeikben rejlik, hogy aztán a fenyegetést a kezükkel és testükkel hárítsák el. A BBC azt is hozzáteszi, hogy Kim Dzsongun apjával, Kim Dzsongillel két tárgyaló tisztviselőre jutott egy testőr, akik megjelenésükben is feltűnőbbek voltak, vagyis Kim Dzsongun testőrei a mercis akció ellenére is visszafogottabbak és kevesebben vannak.

A testőrök használnak ugyan fülbe dugható kommunikációs eszközt, de az elsődleges módszerük mégiscsak oldschool: kitűzőt hordanak, hogy felismerhetőek legyenek, és jelszavas, kódolt beszédben kommunikálnak.

Az őrség másod- és harmadvonalát adják a Parancsnoki Gárda emberei. Ők nem személyesen a Vezetőt védik, hanem a fizikai biztosítás a feladatuk azokban az épületekben, helyszíneken ahová Kim Dzsongun ellátogat, a hotelben, ahol lakik. Ilyen értelemben ők is a Legfőbb Vezető körül mozognak, csak épp nem az autója mellett, hanem mondjuk fél mérföldes sugarú körben.

Előkészítik emellett a biztonságos telefonösszeköttetést, ha Kim Dzsongun telefonálni akarna, ők hozzák a számítógépeket, felelősek az IT-biztonságért. A szeszt, ételt, cigarettát is biztosítják, és természetesen ellenőrzik is. Ők végzik a logisztikai és technikai munkálatokat is, és a feladatuk az orvosi ügyelet működtetése, ha esetleg valami baj lenne a főnökkel.

Hasonló kiválasztáson esnek át, mint a testőrök, sőt, sok esetben a testőrségből szerelnek le a veteránok a Gárdához. Mellesleg Kim Dzsongun három repülőgéppel érkezett Szingapúrba, legalább kettőn ott ültek a Gárda emberei.

(Borítókép: Kim Dzsongun autója és testőrei a dél-koreai elnökkel folytatott találkozó idején 2018 áprilisában - fotó: Korea Summit Press Pool / AFP)

Rovatok