Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen képviselőn bukott el a bugyifotózást tiltó brit törvény

2018. június 15., péntek 22:58

Még Theresa May brit miniszterelnök is a megdöbbent, amiért egy konzervatív képviselő blokkolta a bugyifotózás tilalmáról szóló törvény megszavazását a brit alsóházban.

A szigorítást egy fiatal civil nő, Gina Martin kezdeményezte, akinek egy éve egy fesztiválon két férfi fényes nappal telefonnal befotózott a szoknyája alá, és tettükért semmiféle felelősségre vonással nem kellett számolniuk.

A törvény elfogadását Christopher Chope siklatta ki, a nem kormányzati kezdeményezésű törvényjavaslatokra vonatkozó sajátos brit szabályok szerint ugyanis a törvényjavaslat első ismertetése során elég egyetlen képviselőnek tiltakoznia, és a törvény el sem jut a következő fázisba.

Amikor Chope tiltakozott, a parlamentben több képviselő is azt kiabálta, hogy szégyen. Chope ugyanakkor nem elvi okokból blokkolta a szigorítást, hanem mert annak a híve, hogy a jogszabályokat alaposan meg kell vitatni, és erre ebben az esetben nem került (volna) sor.

Sokan viszont épp azt róják fel neki, hogy valójában fogalma sincs, miről szól a törvény, amit rutinból blokkolt a tiltakozásával. Egyik befolyásos konzervatív képviselőtársa, Tom Tugendhat szégyenletesnek és teljesen elfogadhatatlannak nevezte egy olyan törvény félresiklatását, ami emberek legintimebb szféráját védené a betolakodóktól.

Chope legtöbb konzervatív képviselőtársa úgy véli, lépése rossz fényt vet és szégyent hoz a Konzervatív Pártra. A brit alsóházban évente 13 pénteken lehet ilyen javaslatokat előterjeszteni, legközelebb július 6-án kerülhet napirendre az ügy. (BBC)

Rovatok