Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Trump volt kampányfőnökét

2018. június 15., péntek 18:38

Megsértette az óvadéki szabályokat, ezért nem várhatja tovább szabadlábon a büntetőperét Paul Manafort, aki Donald Trump választási kampányát vezette 2016 márciusa és augusztusa között.

Manafortról pár napja derült ki, hogy megpróbálta befolyásolni a pere leendő tanúit. Az ügyészek vádját most egy szövetségi bíró is megerősítve látta, és mivel nem látott rá biztosítékot hogy Manafort leáll, elrendelte az őrizetbe vételét.

A bíró szerint Manafort felvette a kapcsolatot a leendő tanúkkal és egyeztetni próbált velük, hogy számára kedvezően tanúskodjanak. Manafort egyik ügyvédje szerint nem világosak a tanúkkal való kapcsolattartást tiltó szabályok.

Trumpnak jóideje kínos Manafort, ezért nemrég azt nyilatkozta, hogy volt kampánymenedzsere sosem dolgozott a kampányában.

Manafortort az alapügyben pénzmosással, adócsalással, az igazságszolgáltatás akadályozásával és tiltott lobbizással vádolják, és akár 20 évet is kaphat, amiért orosz és ukrán oligarcháknak dolgozott. Gyanús üzelmei azután derült fény, hogy kiderült, Moszkva – Trump oldalán – beavatkozott az amerikai elnökválasztásba.

Az elnökválasztásba történt orosz beavatkozást és abban Donald Trump szerepét vizsgáló nyomozást Robert Mueller különleges ügyész folytatja, ő kérte Manafort őrizetbe véteélt is. (Guardian)

(Borítókép: Paul Manafort érkezik a bíróságra. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst)

Rovatok