Index Vakbarát Hírportál

A jobboldali jelölt nyerte a kolumbiai elnökválasztást

2018. június 18., hétfő 05:07 | öt éve frissítve

Iván Duque jobboldali jelölt nyerte a kolumbiai elnökválasztás vasárnapi, második fordulóját, maga mögé utasítva baloldali riválisát, Gustavo Petrót.

Győzelme várhatóan megnyugtatja a latin-amerikai ország befektetőit, ugyanakkor felveti a marxista lázadókkal 2016 novemberében aláírt békemegállapodás megváltoztatásának lehetőségét.

A szavazóhelyiségek 99,9 százalékának eredményei alapján Duque a leadott voksok 54 százalékát szerezte meg, míg Petro, aki a kolumbiai gazdasági modell teljes átalakításának ígéretével kampányolt, 41,8 százaléknyi szavazatot kapott, írja magyar idő szerint hétfő hajnalban az MTI.

Kolumbiában most tartottak először választásokat azóta, hogy 2016 novemberében a kormány békét kötött a legnagyobb lázadószervezettel, a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC), pontot téve az öt évtizeden át tartó, 220 ezernél több halálos áldozatot követelő véres konfliktusra.

A piacbarát Iván Duque - aki megfigyelők szerint a keményvonalas volt államfő, Álvaro Uribe kiválasztottja - a kampány során a társasági adó csökkentését, az olaj- és bányaipari beruházások támogatását ígérte, fogadkozott továbbá, hogy úgy módosítja a FARC-szal kötött békemegállapodást, hogy a súlyos bűntényeket elkövető egykori gerillák szigorú büntetést kapjanak. Ez a terve azonban megfigyelők szerint jelentős ellenállásba fog ütközni a bogotái törvényhozásban és az alkotmánybíróság részéről.

A harcias populistának mondott, és gyakran Hugo Chávez néhai venezuelai elnökhöz hasonlított Gustavo Petro ezzel szemben azt ígérte, hogy nem változtat a békemegállapodáson, de

gyökeresen átalakítja a kolumbiai ortodox gazdaságpolitikát, és a gazdagok vagyonát elosztja a szegények között.

 Szorgalmazta, hogy az Ecopetrol állami olajipari vállalat inkább a megújuló energiaforrások kiaknázására helyezze a hangsúlyt. Ezt megrökönyödéssel fogadta az üzleti elit, Kolumbiában ugyanis az olaj- és szénipar az export húzóágazata.

Bár Petro a 32 kolumbiai tartományból csak kilencben, köztük a fővárosban, Bogotában szerzett többséget, a tény, hogy Duque mellett egy baloldali jelölt jutott be a második fordulóba, és ott 8 millió szavazatot gyűjtött be Duque 10,3 millió szavazatával szemben, történelmi jelentőséggel bír Kolumbiában, amelyet hagyományosan konzervatív politikusok irányítanak.

Nem hisz a szavazatmanipulálásban

Az 58 esztendős Gustavo Petro előzetesen arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak az utcákra, ha azt jelezné, hogy széles körben manipulálták a szavazást, vasárnap este azonban úgy tűnt, hogy elfogadja a második választási forduló eredményét.

"Milyen vereség? Nyolcmillió szabad kolumbiai kiállt mellettünk. Nincs itt semmiféle vereség. Egyelőre nem mi alakítunk kormányt..." - írta Petro a Twitteren.

A Reuters hírügynökség szerint a győztes Duque-ra jelentős kihívások várnak majd augusztusi beiktatása után. Kolumbia gazdasága változatlanul gyengén teljesít, kábítószer-kereskedő bandák nyomultak be azokba a térségekbe, amelyeket korábban a FARC fegyveresei ellenőriztek, és az elmúlt évben több mint félmillió venezuelai érkezett az országba, hogy élelemhez és munkához jusson.

Rovatok