Index Vakbarát Hírportál

Ádáz küzdelem Hodeida repteréért

2018. június 19., kedd 17:06

Újabb légicsapásokkal és véres összecsapásokkal folytatódott a jemeni háború. A nemzetközi koalíciós erők és a húszi lázadók most Hodeida repteréért küzdenek, és a biztonság kedvéért mindkét fél bejelentette: ők kontrollálják a stratégiailag fontos pontot.

Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, valamint egy rakás szudáni zsoldos támogatta korábbi jemeni kormányzat folytatta nyomulását a három éve tartó jemeni polgárháborúban.

Az ellenoldalon az Irán támogatását élvező húszik szorulnak vissza az általuk kontrollált főváros, Szanaa felé. Az elmúlt napokban a harcok az eddig húszi kézen levő Hodeida városáért zajlottak, ma elsősorban a repülőtér környékén voltak harcok. A húszik ultimátumot kaptak, hogy hagyják el a területet, de ennek a felszólításnak nem tettek eleget.

De kié most a reptér?

Arról egyelőre teljesen ellentétes hírek láttak napvilágot, hogy a nap végén ki kontrollálta az amúgy nem üzemelő repteret. Baseem Al-Jenani újságíró, a forradalmárok szóvivője arról számolt be, hogy nagy roham volt, de a húszik megállították a támadókat, míg a szaúdi kötődésű Al-Arabia televízió azt jelentette be, hogy a koalíció elfoglalta a repteret.

Maga a reptér amúgy nem annyira fontos, mint a tengeri kikötő, hiszen a humanitárius katasztrófával fenyegető helyzetben elsősorban a tengeren keresztül érkezik élelmiszer és gyógyszer Jemenbe, aki e a kikötőt ellenőrzi, jobban meg tudja védeni a hozzá hű lakosságot.

Dél-Jemen rossz hely

A térség vízben legszegényebb, legmelegebb éghajlatú, legelmaradottabb és legcsóróbb állama gyakorlatilag töredékét sem képes előállítani a lakosság élelmiszerigényeinek. Növénytermesztése a kétezres évek elejéig szinte kizárólag a kábító hatású katlevél termesztésére korlátozódott,  Jemen férfilakossága gyakorlatilag egész nap katot rágcsált, és ettől lelazulva beszélgetett. A hazai URH együttes egy emblematikus számban is megörökítette az ország folyamatos lebegését "Észak-Jemen jó hely, van elég katlevél"

Aztán a fejlett világ és az Al-Kaida összefogott. Ez így talán nem igaz, de ha különböző okokból is, mindketten felléptek a katrágás ellen.

Az Al-Kaida ezt vallási alapon tiltotta, a nemzetközi erők pedig finanszírozott programok segítségével próbálták az országot a katról némi datolya- illetve olíva-termesztésre, valamint állattenyésztésre fogni. Nem sok sikerrel, a legnagyobb jemeni élelmiszerforrás, így a kezdetleges eszközökkel folytatott tengeri halászat maradt.

Reménytelen konfliktus

A helyzetet bonyolítja, hogy miközben a Nyugat alapvetően a régi kormány és az új kormány konfliktusával írja le a jemeni helyzetet, de akárcsak Szíriában, úgy Jemenben is régiónként más hadurak gyakorolnak valamennyire hatalmat és emellett

az ország minden szomszédjával folyamatos területi vitában áll, így Ománnal, Szaúd-Arábiával, de Eritreával is.

Talán egyedül a kicsi Dzsibutival nincsen most jelentősebb konfliktusa, éppen ezért sok jemeni éppen ebbe az afrikai országba menekült el a háború elől.

Rovatok