Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

2018. június 19., kedd 19:34

Az ENSZ égisze alatt működő jogvédő szervezet elfogultan támadja Izraelt, és nem elég modern a problémakezelésben – ezt az érvrendszert hangoztatták rendre az amerikai diplomaták. De az is zavarhatta Donald Trump csapatát, hogy a bevándorló családok erőszakos szétválasztását is lelketlen gyakorlatnak minősítették a jogvédők.

Amióta Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, időről időre felmerült, hogy az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából (UN Human Rights Council), ez végül meg is történt

Ál- és valós érvek

A hangoztatott érvek és a valós okok között talán nem volt teljes átfedés, mindenesetre korábban Rex Tillerson akkori amerikai külügyminiszter, majd utódja, Mike Pompeo és Nikki Haley ENSZ-nagykövet is rendre kiállt a nyilvánosság elé, és a jogvédőket szapulta. Végül magyar idő szerint kedd este Nikki Haley már a kilépést is bejelentette.

A visszatérő kritika szerint az Emberi Jogi Tanács idejétmúlt eszközöket használt, illetve bántóan Izrael-ellenes. Közben azért az amerikai politikusoknak az sem eshetett túlságosan jól, hogy a bevándorló családok erőszakos amerikai szétválasztását is kritizálta az ENSZ egyik legfiatalabb, 2006-ban alapított intézménye, azt konkrétan lelketlenségnek minősítette.

Magyarország szomorú lenne

Magyarország számára óriási csalódás, hogy az Egyesült Államok távozna a genfi székhelyű intézményből. A magyar államot ugyanis ritkán éri olyan emberi jogi dicséret, mint ami 2017-ben, az ENSZ Emberi Jogok Tanácsának legutóbbi tisztújításán történt.

A két kelet-európai tanácshelyért vívott versenyben a magyar jelentkezés magabiztosan előzte meg mind Horvátországot, mind Oroszországot, és nyert el tanácstagságot.

Rovatok