Index Vakbarát Hírportál

Trumpot nem hatják meg a rács mögött síró gyerekek

2018. június 19., kedd 10:07

Illegális bevándorló szüleiktől elválasztott, Texasban rácsok mögött őrzött gyerekekről jelentek meg felvételek, igazolva a Donald Trump elnöksége alatt bevezetett hatósági gyakorlatot, amelyek ellen már a nyilvánosságot inkább kerülő first lady is felszólalt

A recording has emerged of a child in distress at a #migrant camp in the United States. Read the full story here: https://t.co/RAnx4KR4fW pic.twitter.com/QefDSrbqQh

— Sky News (@SkyNews) 2018. június 19.

„Olyan országnak kell lennünk, ahol tiszteletben tartják a törvényeket, de egyúttal olyan országnak is, amelyet szívvel kormányoznak” – mondta akkor Melania Trump.

Változás azonban nem várható, miután az elnök kijelentette: „Az Egyesült Államokból nem lesz migránstábor.”

Az ENSZ emberi jogi biztosa lelkiismeretlennek nevezte az amerikai hatóságok gyakorlatát a gyerekek – akár csecsemők – szüleiktől való elválasztásával és elzárásával kapcsolatban. Csak májusban legalább 658 gyerek jutott erre a sorsra. A zéró tolerancia nevében meghirdetett megoldásról közvetve a Fehér Ház kabinet főnöke is elimserte, hogy az az embertelenség határát súrolja: John Kelly azt mondta, bízik benne, hogy a gyakorlat elrettenti az embereket attól, hogy megpróbáljanak illegálisan az Egyesült Államokba jutni – emlékeztetett a Human Rights Watch.

Trump Európára, azon belül Németországra mutogat, amely szerinte hibát követett el a migránsok befogadásával – menekültekről az elnök nem beszélt –, és olyan útra lépett a kontinens, amelyre az ő elnöksége alatt az Egyesült Államok nem kerülhet.

Miközben azonban Európában egyelőre apad a menedékkérők száma a 2016-os 750 ezer Németországban tavaly 220 ezerre esett vissza – addig az Egyesült Államokban a 2016-os 280 ezer után 2017-ben 300 ezer fölé nőtt a határőrség által kezelt ügyek száma, idén pedig már júniusig elérte a 250 ezret.

(Borítókép:  Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok