Index Vakbarát Hírportál

Biobombát akart építeni egy tunéziai férfi Németországban

2018. június 20., szerda 13:55

Ricin előállítására készült és mérgező anyagú biobombát akart gyártani az a tunéziai férfi, akit a napokban elfogtak Kölnben - írta meg a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője alapján az MTI. Holger Münch szerint a hatóságok által Szief Alláh H-ként azonosított férfi lakásában jelentős mennyiségű ricinusmagot találtak és eszközöket, amikkel a növénymagokból ki lehet vonni a biológiai fegyverek hagyományos hatóanyagként számon tartott fehérjét.

Azt nem tudják, hogy a 29 éves férfi hol és mikor akart merényletet végrehajtani, de az biztosnak tűnik, hogy biobomba-támadásra készült, ami egyedülálló a terrorizmus németországi történetében. A tunéziai férfira néhány hónapja figyeltek fel külföldről kapott információk miatt, ezek az Iszlám Államhoz fűződő viszonyáról is szóltak. 

Németországban változatlanul magas a terrortámadás veszélye, a 2015 novemberében Párizsban végrehajtott merényletsorozathoz hasonló nagyszabású, csoportos akciók valószínűsége ugyan csökken, de magányos merénylők terveivel számolni kell - írja az MTI. 

Szief Alláh H-t június közepén helyezték előzetes letartóztatásba kölni otthonában a szövetségi legfőbb ügyészség utasítására. A háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértésének alapos gyanúja és államellenes súlyos bűncselekmény előkészítésének úgynevezett kezdeti gyanúja miatt indítottak eljárást ellene.

Rovatok