Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik észak-koreai gyerek alultáplált

2018. június 20., szerda 17:48

8500 háztartásban végzett felmérést az UNICEF 2017-ben, az eredményeket szerdán hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint

az észak-koreai gyerekek egyötöde szenved fejlődési hibától vagy krónikus alultápláltságtól, ezért pedig kisebbek és visszamaradottabbak kortársaiknál.

Pozitívum, hogy az utolsó, 2012-es méréshez képest jóval kevesebb a növekedési hibával rendelkező gyermekek száma, de még mindig elég magas: huszonnyolc százalékról az arány 19 százalékra csökkent, írja a jelentés alapján az MTI.

Régiós eltérések is vannak: míg a fővárosban, Phenjanban a gyerekek tíz százalékának van valamilyen fejlődési rendellenessége, addig a kínai határhoz közeli északi tartományban, Rjanggangban ez az arány már 32 százalék.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint minden tizedik észak-koreai gyerek szenved hasmenéstől a szennyezett víz miatt, ami az alultápláltság egyik oka. A  6-23 hónapos kisgyerekek közül csak minden harmadik jut elfogadható minőségű ételekhez.

A vizsgálat során más információkra is fény derült az elzárt országból, például hogy a felnőttek több mint felének van mobiltelefonja, és minden ötödik háztartásban van számítógép. Az internetet viszont nem használhatják, a nemzeti intranethez is csak a népesség 1,4 százalékának van hozzáférése.

Rovatok