Index Vakbarát Hírportál

Háborús bűncselekményekkel, kiéheztetéssel vádolják mindkét felet Szíriában

2018. június 20., szerda 13:50

Az ellenségeskedő felek mindegyike követett el háborús bűncselekményeket a szíriai főváros melletti Kelet-Gúta térségében - közölték az ENSZ vizsgálódó szakértői szerdán. A világszervezet vizsgálóbizottságának szakemberei szerint a szíriai kormányerők és szövetségesei háborús bűncselekményeket és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el Kelet-Gúta bombázásával és azzal, hogy "szándékosan kiéheztettek" a korábban felkelők ellenőrizte térség mintegy 265 ezres civil lakosságát, írja az MTI.

A mintegy 20 ezer kelet-gútai lázadó, akik közül egyesek "terrorcsoportokhoz" tartoztak, a fővárost, Damaszkuszt ágyúzták, ami sokakat megölt vagy megnyomorított. Ez pedig ugyancsak háborús bűncselekménnyel ér fel - közölték az ENSZ vizsgálói.

Az ENSZ-jelentés alapjául 140 interjú, fényképek, videofelvételek, műholdas felvételek és egészségügyi feljegyzések szolgáltak. Hanny Megally, a bizottság egyik tagja hangsúlyozta: attól függetlenül, hogy a kormányerők addig bombázták és éheztették Kelet-Gútát, míg a lázadó térség meg nem adta magát, a felkelők válogatás nélküli, civilek elleni ágyúzására nincs mentség

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsiméhez hűséges fegyveres erők 2013 áprilisában zárták körül Kelet-Gútát, "és megkezdték a modern történelem leghosszabb ostromát, fokozatosan megtörve a fegyvereseket és civileket egyaránt..." - áll a jelentésben, amely elítélte e "középkori hadviselést". 

A dokumentum rámutatott: az idei év februárja és áprilisa között a kormányhadsereg változtatott a lázadó enklávé visszafoglalásának taktikáján, amelynek célja a kelet-gútai lakosság kollektív megbüntetése, illetve kiéheztetéssel megadásra kényszerítése volt. Ezt civilek lakta területek rendszeres bombázásával, az élelmiszer és gyógyszerek bevitelének megtagadásával érték el. Tettükkel a kormányhű erők azonban emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, embertelen cselekedeteik súlyos lelki és testi szenvedést okoztak több ezer embernek.

 A légicsapásokat a szíriai és az orosz légierő hajtotta végre, olyan területek is bombáztak, ahol egész családok bújtak meg túlzsúfolt pincékben, ahol mellékhelyiség sem volt - tette hozzá jelentésében a vizsgálóbizottság.

A jelentés kiemelte: légicsapások sújtottak kórházakat is, megfosztva a sebesülteket az orvosi ellátástól. Az ENSZ-szakértők szerint a légitámadások szándékosan egészségügyi létesítményeket és személyzetüket vették célba. 

A szakértők emlékeztettek arra is, hogy vélhetőn négy alkalommal vetettek be klórgázt a térség ellen, jóllehet a vizsgálat ez ügyben még folyik.

Rovatok