Index Vakbarát Hírportál

Megrohamoztak egy nicaraguai ellenzéki központot, legalább hatan meghaltak

2018. június 20., szerda 07:11

Legkevesebb hat ember meghalt és 34 megsebesült kedden Nicaraguában, miután rendőrök és félkatonai alakulatok szállták meg a kormányellenes tiltakozások egyik központját, Masaya városát, és megostromolták a tiltakozók által emelt barikádokat.

A harcok helyszínén jelen levő Alvaro Leiva, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) igazgatója szerint

Valóságos vérontás zajlik.

Leiva az összecsapások sebesültjeinek számát 34-re tette, és több tucat ember letartóztatásáról számolt be a fővárostól, Managuától 25 kilométerre keletre lévő Masayából. A térség egy másik városából, Ticuantepéből 36 sebesültről érkezett jelentés.

A zavargásokat a kormányzat áprilisban bejelentett adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei váltották ki. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő,

könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja.

Az ANPDH adatai szerint a tiltakozásokon több mint 200 ember halt meg az elmúlt hetekben.

Ortega felesége, Rosario Murillo - aki egyben férje alelnöke is - kedden "a terrorizmus, a gyűlölet-bűncselekmények hullámának" befejezését követelte az ellenzéktől. Azonban a kormány narratíváját már sem a helyi katolikus egyház, sem az Amerikai Államok Szervezete nem osztja. A közép-amerikai ország katolikus egyháza hetek óta próbál közvetíteni a kormány és a tüntetők közötti tárgyalásokon, amelyek azonban hétfőn elakadtak.

A tüntetők képviselői ugyanis elfogadhatatlannak minősítették, hogy a kormány nem tartja be azt az ígéretét, miszerint nemzetközi szakértőket hív meg a két hónapja tartó erőszakhullám felelőseinek megállapítására. Jogvédő csoportok 215-re teszik az eddigi halálos áldozatok számát és több mint 1400-ra a sebesültekét. Az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány - mely csak 46 áldozatot ismer el - viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért.

(MTI)

Rovatok