Index Vakbarát Hírportál

220-an fulladtak tengerbe Líbia partjai előtt

2018. június 21., csütörtök 22:52

220 ember fulladt a tengerbe Líbia partjai előtt az utóbbi napokban, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön a túlélők beszámolóira hivatkozva az MTI szerint. Az újabb halálesetekkel már meghaladja az ezret az idén tengerbe veszett migránsok száma. Az embercsempészek gumicsónakjaiba zsúfolt emberekről és az őket mentő szervezetről korábban háromrészes videósorozatot is forgattunk, amelyet itt nézhet meg.

Az UNHCR szerint mindössze öt túlélője volt egy kedden történt hajószerencsétlenségnek. A vízi járművel százan tartott Európa felé. Aznap egy gumicsónak is elsüllyedt 130 emberrel a fedélzetén. Abban a tragédiában 70-en vesztették életüket. Szerdán egy újabb csónak utasait mentették ki a Földközi-tengeren. Akik megmenekültek arról számoltak be, hogy több mint 50 társuk tűnt el a tengeren.

Az UNHCR azonnali nemzetközi fellépést sürget a mentések támogatására minden erre képes szereplőtől, így a nem kormányzati szervezetektől (NGO), valamint a kereskedelmi hajóktól is a Földközi-tengeren. A líbiai parti őrség több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban. A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.

Rovatok