Index Vakbarát Hírportál

Eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar sebész, 400 páciensét küldték el tesztre

2018. június 21., csütörtök 10:19 | aznap frissítve

Eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar orvos, írja a Telegraph. Ny. Tamás, sebész az angol állami egészségügy (NHS) több intézményében is dolgozott, évekig műtött úgy, hogy eltitkolta betegségét.

Az NHS szabályai szerint HIV-betegek is praktizálhatnak, azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk. Évek óta létezik olyan gyógyszer, aminek szedése mellett a HIV-pozitív emberek nem fertőznek, a HIV-pozitív egészségügyi dolgozóknak bejelentési kötelezettségük van, és folyamatosan ellenőrzik őket, hogy az előírtaknak megfelelően szedik-e a gyógyszereket.

Azonban a magyar sebész, hogy titokban tartsa betegségét, még egy vértesztet is elcsalt. Ny. Tamást egy éves börtönbüntetést kapott, de a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették. Emellett az angol orvosi kamarából is kirúgták. Védőügyvédje a tárgyaláson arról beszélt, hogy a férfi a HIV-fertőzöttek megbélyegzése miatt félt attól, hogy bejelentse a betegségét.

A sebész közel 400 korábbi betegével levélben közölték, hogy egy HIV-fertőzött orvos kezelte őket, menjenek el vértesztre.

A páciensek között nagy pánik tört ki, de végül mindegyikük eredménye negatív lett.

Ny. Tamás a Semmelweis Egyetemen végzett orvosként, és 2004 óta dolgozott különböző angliai kórházakban. 2010-2016 között 24 kórházban fordult meg. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor fertőződött meg a HIV-vírussal, egy 2015-ös otthoni teszt jelezte először, hogy fertőzött. Mivel ezek a tesztek nem elég pontosak,

az egyik páciensének a személyes adatait felhasználva küldte el a saját vérmintáit kórházi szűrésre.

Ez is pozitív lett. Végül ez a csere tűnt fel az NHS-nek, és vizsgálatot indítottak Ny. Tamás ellen.

Rovatok