Index Vakbarát Hírportál

Hazájukban többszörösen elítélt bűnözők is menedéket kértek Németországban

2018. június 21., csütörtök 07:28 | aznap frissítve

Gyilkosságért, drogkereskedelemért, nemi erőszakért és más súlyos bűncselekményekért elítélt bűnözők is kaphattak menedékjogot Németországban, írja a német Bild a Szövetségi Menekültügyi és Bevándorlási Hivatal (BAMF) belső levelezésére hivatkozva. 

A lap birtokába olyan üzenetváltások jutottak, amelyekben a menekültügyi kirendeltségek munkatársai tájékoztatták a BAMF nürnbergi központját a benyújtott menedékkérelmekről. A Németországban védelmet kérő menekültek több alkalommal számoltak be általuk elkövetett súlyos bűncselekményekről hazájukban. A menedékkérőket ebben az esetben is bizonyos fokú védelem illeti meg: amennyiben hazájukban halálbüntetés vagy kínzás várna rájuk, a német hatóságok humanitárius okokból nem küldhetik vissza őket hazájukba.

Egy november 10-én készült belső levélben például a német menekültügyi hivatal munkatársa arról tájékoztatta a központot, hogy az egyik török menedékkérő meghallgatásán azt mondta: Törökországban körülbelül 85 büntetőeljárás folyik ellene, és elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A munkatárs további intézkedést kért a központtól.

A Bild azt írja: olyan belső levél is a birtokukba jutott, amely szerint egy menedékkérő azt vallotta a német hatóságoknak, hogy hazájában 40 embert gyilkolt meg.

A lap arról érdeklődött a német menekültügyi hivatalnál, hogy ezek az emberek vajon még Németországban tartózkodnak-e, de a hivatal kérdésükre azt válaszolta: a személyiségi jogok védelem miatt egyedi ügyekről nem adhatnak felvilágosítást.  

Rovatok