Index Vakbarát Hírportál

Nem hívták meg Orbánt a menekültügyi minicsúcsra, ezért bejelentette: nem megy el

2018. június 21., csütörtök 16:19

Pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke - közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a V4-Ausztria-csúcstalálkozó utáni nemzetközi sajtótájékoztatón mondott zárszavában, írja az MTI.

Szerdán kiderült, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze vasárnapra Brüsszelbe, amire csak egyes tagállamokat hívtak meg, Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívót, de Orbán Viktor nem. A magyar miniszterelnök most erre is reagált. 

Az MTI beszámolója szerint azt mondta, a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra.

"Megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást", az ugyanis káoszt szül - mondta. Orbán azt mondta, a V4-ek szerint az Európai Bizottságnak nem dolga miniszterelnöki csúcstalálkozó szervezése, ez a tanács elnökének a dolga, aki ennek eleget is tett, hiszen jövő csütörtökön - például menekültügyben is - lesz csúcstalálkozó.

A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat - közölte Orbán. Csütörtökön még arról írt az MTI, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnök a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint azt közölte: ő is elutazik Brüsszelbe vasárnap. Most úgy tűnik, mégsem.

A visegrádi országok és Ausztria egyetértését és a közös fellépés fontosságát hangsúlyozta a szlovák, a cseh és a lengyel miniszterelnök csütörtökön a többi között a migráció, valamint a következő uniós költségvetés kérdésében az öt ország budapesti csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak ítélte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható. A szlovák kormányfő emellett jogot követelt a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy júliustól az az Ausztria tölti be az unió soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi országok.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó "baráti körbe", de szólt azon reményéről is, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében a visegrádi országok közös fellépése célt ér, írja az MTI.

Rovatok