Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Több száz embert öltek meg önkényesen Venezuelában

2018. június 22., péntek 15:02

A venezuelai biztonsági erők több száz embert gyilkoltak meg önkényesen, a bűnözés elleni küzdelemmel indokolva a gyilkosságokat, írja jelentésében Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A jelentés szerint több mint ötszáz ember halhatott meg 2015 júliusa és 2017 márciusa között, aminek az egyik célja az volt, hogy javuló bűnözési statisztikákat mutathassanak fel. Állítólag a rendőrök sokszor úgy rendezték meg, mintha tűzpárbajban haltak volna meg az áldozatok.

A főbiztos szerint lényegében nem létezett jogrend az országban, a biztonsági erők sokszor razziáztak szegényebbek által lakott negyedekben, gyakran az otthonukban öltek meg fiatalokat.

A venezuelai vezetés korábban hazugságoknak minősítette az emberi jogi bírálatokat, írja a BBC. Az ENSZ szakértőit nem engedték be, a jelentést áldozatok és szemtanúk elmondásai alapján állították össze.

A főbiztos nemzetközi vizsgálatot sürgetett, és úgy vélte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot is be kell vonni az ügybe.

A legfontosabb ellenzéki pártok bojkottja mellett tartották meg májusban Venezuelában az előrehozott elnökválasztást, amit számos külföldi ország illegitimnek tartott. A kormánypárt befolyását az elmúlt években bebetonozó Nicolás Maduro elnököt újabb hat évre választották meg a súlyos gazdasági és politikai válságba süllyedt dél-amerikai országban. A venezuelai helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok