Index Vakbarát Hírportál

EBESZ: nem voltak egyenlők a feltételek a török választáson

2018. június 25., hétfő 15:24

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon, írja az MTI.

A hivatalban lévő elnök, Recep Tayyip Erdogan és a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) túlzott előnyöket élvezett még a médián belül is - közölte hétfőn a szervezet megfigyelő küldöttségének a vezetője egy ankarai sajtótájékoztatón.

Ezekre a választásokra hatást gyakoroltak az alapvető jogok általunk tapasztalt korlátozásai - mondta Ignazio Sanchez Amor, aki a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a gyülekezési szabadságot hiányolta főként. Pozitívnak tartották viszont a megfigyelők a magas részvételi arányt, ami szerintük azt mutatja, hogy a választók elkötelezettek a demokrácia mellett.

Apró érdekesség: egy nappal az EBESZ véleményezése előtt nemsokkal értékelte a fideszes Németh Szilárd a törökországi választásokat, amit a 444.hu vett észre. Németh, ki tudja milyen információk birtokában azt mondta, Törökországban 

az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a választás.

Illetve azt is, hogy

Nyugat-Európában nyilvánvaló, azok, akik ezt nem tudják megcsinálni, azok persze irigykedve, meg – hogy mondjam – fintorogva nézik ezt az egészet (...) ugye nálunk is valami hasonló eredmény született, Napnál világosabb, ahol normálisan mennek a folyamatok, azt az emberek támogatják.

Rovatok