Index Vakbarát Hírportál

Kiutasították Bin Laden volt testőrét Németországból

2018. június 25., hétfő 19:54

Őrizetbe vették a néhai al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden Németországban élő volt testőrét hétfőn. A német hatóságok a tunéziai férfi kitoloncolására készülnek – írja az MTI. 

A bochumi városvezetés szóvivője szerint a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) felülvizsgálta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter felügyelete mellett, majd felfüggesztette a férfi kiutasításának tilalmáról rendelkező korábbi bírósági határozatot.  

A negyvenes éveinek elején járó férfit akkor vették őrizetbe, amikor éppen eleget tett napi jelentkezési kötelezettségének az egyik helyi rendőrőrsön.

A német adatvédelmi szabályok miatt Sami A.-ként azonosított férfit terrorszervezetben eltöltött múltjára tekintettel az észak-rajna–vesztfáliai belügyminisztérium még áprilisban nyilvánította közbiztonságot veszélyeztető – vagyis merénylet elkövetésére képes személlyé. A döntésben szerepet játszhat, hogy erre többen bírálták a német kormányt, amiért nem utasították ki a férfit. A közhangulatot jól írja le a Thelocal.de szerint, hogy a német Bild „Végre, ki lesz utasítva” címmel hozta le a férfi őrizetbevételéről és kitoloncolásáról a hírt.

2017 áprilisában egy német bíróság megakadályozta a tunéziai kiutasítását arra hivatkozva, hogy hazájában „jelentős mértékű valószínűséggel kínzásnak, embertelen bánásmódnak vagy megalázó bánásmódnak" lenne kitéve. A törvényszék ugyanakkor egy 2015-ben hozott ítéletében bizonyítottnak látta, hogy Sami A. 1999 végén és 2000 elején az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagja volt, és a szélsőségesek egyik afganisztáni táborában katonai kiképzést kapott, sőt egy ideig Oszama bin Laden testőrségének soraiban is szolgált, amit a tunéziai férfi végig tagadott. 

Sami A. 2005 óta élt Bochumban feleségével és gyermekeivel. Családja korábbi értesülések szerint német állampolgársággal rendelkezik.

Rovatok