Index Vakbarát Hírportál

Irán gazdasági mélyrepülése miatt tüntettek Teheránban

2018. június 26., kedd 00:13

Teherán híres kereskedelmi csomópontja, a Grand Bazaar is teljesen leállt, amikor a kereskedők becsatlakoztak abba a tüntetésbe, ami az emelkedő árak, és Irán valutájának meredek zuhanása miatt tartottak hétfőn a fővárosban.  

A híres piac boltjai bezártak, és több ezren csatlakoztak a fővárosban tartott tüntetéshez. A rohamrendőrök később könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, amikor az a parlament felé indult meg.  

اعتراضات بازاریان تهران: ورود نیروی انتظامی برای متفرق کردن بازاریان

BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) által megosztott bejegyzés,

Ez volt 2012 óta a legnagyobb tüntetés Irán fővárosában, amikor Irán nukleáris fegyverkezése miatti nemzetközi szankciók veszélyeztették a gazdaságot. 

Az akkori tüntetések elérték céljukat, és nagy szerepük volt abban, hogy Irán hajlandó volt párbeszédre a világhatalmakkal. Végül ez vezetett oda, hogy 2016-ban elrendelték a gazdasági szankciók feloldását, amitől végül Donald Trump idén májusában állt el, miután Netanjahu megvádolta Iránt azzal, hogy pénzelik a gázai fegyvereseket . Ennek lett az a következménye, hogy szinte felére esett az iráni riál a 2017 végi értékéhez képest.   

A mostani tüntetéssorozatnak volt már némi előszele a tavalyi év végén, illetve év elején, bár ezeket kisebb városokban tartották. A mostani gazdasági zuhanórepülés ezeket a hangokat erősítette fel összepontosította a fővárosban. 

(via BBC)

Rovatok