Index Vakbarát Hírportál

Július 16-án Helsinkiben találkozik Trump és Putyin

2018. június 28., csütörtök 14:34 | aznap frissítve

Július 16-án, hétfőn Helsinkiben találkozik Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentette be egyszerre a Fehér Ház és a Kreml.

A találkozót Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó készítette elő, a héten utazott Moszkvába az orosz elnökhöz. Bolton (aki a kinevezése előtt többször élesen bírálta Putyint) nemcsak az orosz elnökkel, hanem Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Jurij Usakovval, Putyin külpolitikai tanácsadójával, valamint az orosz biztonsági tanács tagjaival is tárgyalt.

A két ország kapcsolatai, az iráni atomalku felmondása és az újabb és újabb amerikai gazdasági szankciók miatt rendkívül feszültek mostanában. Ugyanakkor Putyin a Kim Dzsongunnal folytatott találkozó után megdicsérte az amerikai elnököt.

Vlagyimir Putyin a Boltonnal folytatott megbeszélések után úgy fogalmazott, hogy a látogatás visszahozta a reményt, ez lehet az első lépés egy új kapcsolat kialakítására, amely csakis az egyenlőségen és kölcsönös tiszteleten alapulhat.

Könnyen lehet, hogy a két elnök már a hivatalos csúcs előtt is találkozik, ugyanis Trump a portugál elnökkel közös találkozóján felvetette, hogy ellátogat az oroszországi focivébé döntőjére. Sajnos a kikerült felvételen a beszélgetés nehezen érthető, de mintha Trump azt mondaná, hogy Putyinnal is találkozik a meccs alatt. A döntő július 15-én lesz, egy nappal az orosz-amerikai csúcs előtt.

Az Axios amerikai lap újságírójával négy NATO-tagállam tisztségviselője is megosztotta abbéli aggodalmát - mind a négyen nagyjából ugyanazt -; hogy

Trump a NATO-csúcson ki fogja osztani szövetségeseit, majd pedig egy szívélyes találkozón méltatni fogja Putyint.

Ezzel pedig nagyban gyengíteni fogja a nyugati országok közös kiállását egy sor, Oroszországgal kapcsolatos ügyben a Szkripal-gyilkosságkísérlettől a szíriai fegyverszünet megszegésén át az orosz titkosszolgálatok online fenyegetése elleni fellépésig.

Borítókép: Putyin és Trump 2017. július 7-én Hamburgban. Fotó: Saul Loeb / AFP.

Rovatok