Index Vakbarát Hírportál

Nem csökken a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák száma

2018. június 28., csütörtök 10:23

Az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea biztonságának megvédése mellett, ami egyebek között azt jelenti, hogy nem csökkenti az országban állomásoztatott erőinek létszámát, függetlenül attól, hogy Washington megállapodást szeretne Észak-Koreával atomprogramja felszámolásáról – jelentette ki James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön Szöulban, ahol rövid látogatást tesz útban Pekingből Tokióba.

Az MTI beszámolója szerint Mattis kiállt Donald Trump amerikai elnök azon döntése mellett, hogy felfüggesztik a Dél-Koreával közös, rendszeres hadgyakorlatok megtartását, elmarad például a Freedom Guardian nevű gyakorlat, amely a legközelebbi lett volna.

"A Freedom Guardian felfüggesztése kedvezőbb körülményeket teremt diplomatáinknak a tárgyalásra, nagyobb esélyt a koreai-félszigeti szembenállás békés megoldására" – mondta Mattis dél-koreai hivatali kollégájával, Szong Jong Muval közös sajtóértekezletén. Hozzátette azonban, hogy az amerikai és a dél-koreai erők továbbra is egységesek, éberek és harcra készek. "Diplomatáink a Koreai Köztársasággal és más partnereinkkel rendszeresen konzultálva – mint mindig – folytatják munkájukat a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítése érdekében" – mondta. Az amerikai erők létszáma 28 500 Dél-Koreában.

Az amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel megrendezett szingapúri csúcstalálkozóján a szövetségeseivel való előzetes konzultáció nélkül jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a Dél-Koreával közös, rendszeres hadgyakorlatait. Donald Trump viszont akkor célzott arra is, hogy idővel csökkentenék a Dél-Koreában állomásoztatott amerikai katonák számát.

Rovatok