Index Vakbarát Hírportál

Százan veszhettek a tengerbe Líbiánál

2018. június 29., péntek 20:16

Tizennégy embert mentettek ki egy süllyedő gumicsónakból Líbiában, írja a CNN. Nem tudni mennyien veszhettek a tengerbe, de a partoknál három csecsemő holttestét találták meg a segélyszolgálatok. Az ENSZ-hez tartozó International Organization for Migration (IOM) szóvivője szerint legalább százan fulladhattak meg.

Ezzel egy időben körülbelül 345 menekültet szállítottak vissza Líbia partjaihoz a helyi partiőrök. Csak idén 10200 menekültet szállítottak vissza a partőrök Líbia közelében, múlt hét óta pedig 2000-en próbálkoztak átkelni a tengeren. Lapunk újságírója két hetet töltött egy menekültmentő hajón Líbia partjainál. Videónkban a kimentett emberek elmondják, miért választják a veszélyes tengeri utat Líbia helyett.

Több nemzetközi civil szervezet is azt kéri az EU-tól, hogy mentse ki a bajba jutott hajókat, és Líbia helyett más biztonságosabb helyre szállítsák őket. Líbiában a menekültválság miatt egyre durvább emberjogi visszaélések történnek, bizonyos helyeken rabszolgapiacon árusítják a menekülteket. A líbiai állapotokról az Index a helyszínen készített videót. 

Az új olasz kormány kisebb diplomáciai vihart okozott nemrég azzal, hogy nem engedett kikötni az ország partjainál egy menekülthajót, végül Spanyolországnak kellett befogadnia a menekülteket.

Brüsszelben az EU-s országok vezetőinek csúcstalálkozóján sikerült megegyezni többek között abban, hogy Európa határain kívül is hozzanak létre menekülttelepeket, például Líbiában. Ezzel többek között az embercsempészek hálózatát kívánják felszámolni, illetve az eddiginél nagyobb támogatást adnak a Sahel régió partiőrségének, ahol a legtöbb hajó indul el Európába. 

A megállapodás részeként Spanyolország és Marokkó több pénzt kap arra, hogy megállítsák a menekülthajókat a Földközi-tengerrel határos területeken.

A 2015-ös menekülthullámhoz képest 95 százalékkal csökkent az illegális határátkelők száma, de az Európai Bizottság szerint mostanában ez a szám ismét nőni kezdett. Június 6-ig közel 33400 menekült érte el Európa partjait, a többség Görögországon, Olaszországon és Spanyolországon át. Közülök 785-en vesztek a tengerbe.

Rovatok