Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun átverte Trumpot, nem állt le az észak-koreai atomprogram

2018. június 30., szombat 18:56 | aznap frissítve

Észak-Korea két csúcstalálkozón is megígérte, leállítja atomprogramját, az amerikai titkosszolgálat viszont úgy hiszi, a diktatúra átverte az elnököt, jelenleg is fejleszti az atomfegyver-programját, írja a Reuters az NBC alapján. Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora június 15-én találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, előtte pedig Dél-Korea miniszterelnökével, Mun Dzseinnel.

Az NBC titkosszolgálati forrásokra hivatkozva írta pénteken, hogy mind a kettő, egyébként történelmi jelentőségű találkozó sikertelen volt. Bár ezeken Kim Dzsongun hitett tett a nukleáris leszerelés mellett, a gyakorlatban ez semmit sem jelent. Jelenleg is nukleáris fegyver készítésén dolgozik az észak-koreai hadsereg, csak ezt egy eddig ismeretlen, rejtett bázison csinálja.

"Egyértelmű bizonyítékunk van rá, hogy félrevezetik az Egyesült Államokat"

– idézte az NBC az egyik név nélküli forrását. Az amerikai hatóságok –sem a nemzetbiztonság, sem a Fehér Ház – hivatalosan nem kívánta kommentálta a csatorna értesüléseit.

Mit szegett meg?

Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozóján aláírt dokumentum 4 fontos pontot tartalmazott:

A Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése már az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában is szerepelt. Szakértők már a találkozó után rögtön jelezték, nehéz megállapítani, és emiatt ellenőrizni, hogy ez alatt mit kell érteni, pontosan hogyan kell elképzelni a nukleáris leszerelést.

A Kim Dzsongun és Donald Trump közötti találkozó várható hatásairól itt olvasható az elemzésünk.

Rovatok