Index Vakbarát Hírportál

A titkosszolgálatok segítségével alapított kormánypárti szakszervezetet

2018. július 2., hétfő 14:29

Letartóztatási parancsot adott ki hétfőn a dél-koreai ügyészség egy korábbi munkaügyi miniszter ellen, akit azzal vádolnak, hogy szerepe volt egy kormánypárti szakszervezet létrehozását célzó, titkosszolgálati közreműködéssel végrehajtott műveletnek, írja az MTI.

A szervezetet Ri Mjong Bak előző dél-koreai elnök konzervatív kormánya idején hozták létre, hogy meggyengítsék a tősgyökeres érdekvédő mozgalmakat. Li Cshe Pil 2011 és 2013 között volt a dél-koreai munkaügyi tárca vezetője. Azzal gyanúsítják, része volt a titkosszolgálatok által kitervelt kormánypárti, harmadik munkás ernyőszervezet megalakításában 2011-ben, hogy az szembeszálljon a hagyományos szakszervezeti mozgalmakkal, a Koreai Szakszervezetek Országos Szövetségével (KCTU), valamint a Szakszervezetek Koreai Szövetségével (FKTU).

Lit azzal vádolják, felkérte a titkosszolgálatokat, hogy támogassák az új, konzervatív munkavállalói szervezetet, amely végül beolvadt az FKTU-ba. Múlt heti ügyészségi meghallgatásán Li tagadta, hogy bármi szabálytalanságot elkövetett volna.

Rovatok