Index Vakbarát Hírportál

Az Ibériai-félsziget is csatlakozna az Európa-párti blokkhoz

2018. július 2., hétfő 23:49

Spanyolországnak és Portugáliának csatlakoznia kell a németekhez és franciákhoz, hogy közösen erősítsék meg Európát - jelentette ki Pedro Sánchez spanyol kormányfő a  portugál fővárosban hétfőn, miután megbeszélést folytatott António Costa miniszterelnökkel. A spanyol kormányválság nyomán megválasztott szocialista miniszterelnök leszögezte:

Csak egy egységes Európa képes szolidáris módon szembenézni a migrációs jelenségekkel vagy közösen dolgozni az afrikai kontinensért.

A találkozót követően kiadott spanyol kormányzati közleményben szerepel Portugália bevonásának szükségessége; ebben jelenti ki ugyanis Pedro Sánchez, hogy

"stratégiai és nélkülözhetetlen" lépés, hogy kiterjesszék Lisszabonra is a Berlin-Párizs-Madrid "Európa-párti blokkot".

De az európaiságnak nem csak politikai szinten adna tartalmat Sánchez; bejelentette ugyanis, hogy Lisszabonban július 27-én tartanak egy csúcstalálkozót, melynek témája az Ibériai-félsziget energetikai összeköttetésének javítása Európa többi részével. Ezen az Ibériai-félsziget két országának vezetői mellett Emmanuel Macron francia elnök, és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője is részt vesz.

Az egy hónapja hivatalba lépett spanyol szocialista miniszterelnök első kormányfői körútjának részeként látogatott Portugáliába, miután korábban a francia elnök és a német kancellár is fogadta.

Pedro Sánchez a tanácskozást követő sajtótájékoztatón testvérországoknak nevezte az Ibériai-félsziget két államát, hangsúlyozva, hogy Portugália vezetése ugyanolyan haladó, modern és Európa-barát programokat képvisel, mint amilyeneket a spanyol kormány kíván megvalósítani.

(MTI)

Rovatok