Index Vakbarát Hírportál

Három nap alatt több mint kétszáz ember fulladt a tengerbe Líbia partjainál

2018. július 2., hétfő 05:36

Három nap alatt, június 29. és július 1. között több mint kétszáz, Európába igyekvő ember fulladt a Földközi-tengerbe Líbia partjainál - közölte vasárnap a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). 

A hétvégén vízbe fulladt 204 emberrel 1000 fölé emelkedett azoknak a száma, akik a veszélyes tengeri utat nem élték túl az idén. 

A nemzetközi szervezet nem részletezte, hogy a migránsok milyen körülmények között vesztették életüket, mindazonáltal gyakori, hogy az Európába igyekvő embereket életveszélyesen túlzsúfolt lélekvesztőkre terelik az embercsempészek, és a hajók a túlsúly miatt így felborulnak. 

 A nyár beköszöntével ismét emelkedni látszik a líbiai partokról induló menekültek és migránsok száma. A nagyszámú érkezés mellett azonban számos ember életét veszti a viszontagságos tengeri úton.

A líbiai parti őrség e három nap alatt több mint 1000 embert tartóztatott fel az észak-afrikai ország partjainál, és fordított vissza.

A líbiai hatóságok pénteken közölték, hogy több mint 100 ember fulladt a vízbe, 14 túlélőt sikerült csak kimenteni a vízből.

A líbiai parti őrség több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére. 

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között menekülttáborokban. Az IOM legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban. 

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.

  Videónkban a kimentett emberek elmondják , miért választják a veszélyes tengeri utat Líbia helyett.

Több nemzetközi civil szervezet is azt kéri az EU-tól, hogy mentse ki a bajba jutott hajókat, és Líbia helyett más biztonságosabb helyre szállítsák őket. Líbiában a menekültválság miatt egyre durvább emberjogi visszaélések történnek, bizonyos helyeken rabszolgapiacon árusítják a menekülteketA líbiai állapotokról az Index a helyszínen készített videót. 

Brüsszelben  az EU-s országok vezetőinek csúcstalálkozóján  sikerült megegyezni többek között abban, hogy Európa határain kívül is hozzanak létre menekülttelepeket, például Líbiában. Ezzel többek között az embercsempészek hálózatát kívánják felszámolni, illetve az eddiginél nagyobb támogatást adnak a Sahel régió partiőrségének, ahol a legtöbb hajó indul el Európába. 

A megállapodás részeként Spanyolország és Marokkó több pénzt kap arra, hogy megállítsák a menekülthajókat a Földközi-tengerrel határos területeken.

A 2015-ös menekülthullámhoz képest 95 százalékkal csökkent az illegális határátkelők száma, de az Európai Bizottság szerint mostanában ez a szám ismét nőni kezdett. Június 6-ig közel 33400 menekült érte el Európa partjait, a többség Görögországon, Olaszországon és Spanyolországon át. Közülök 785-en vesztek a tengerbe.

Rovatok