Index Vakbarát Hírportál

Stratégiai jelentőségű várost szereztek vissza a szír kormányerők

2018. július 2., hétfő 06:07

Megadták magukat a felkelők a Deraa tartomány azonos nevű székhelyétől keletre fekvő, stratégiai fontosságú Boszra településen az orosz támogatású szíriai kormányerőknek - közölte a szíriai kormánypárti sajtó és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az értesülések szerint a Boszrát ellenőrző lázadók megállapodtak a kormányerőkkel, hogy leteszik a fegyvert és átadják a város irányítását a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek egy úgynevezett megbékélési megállapodás keretében. Helyi aktivisták és egyes felkelők ugyanakkor cáfolták, hogy a megállapodás már megszületett volna. 

Boszra elvesztése súlyos csapást jelentene a még harcoló felkelőkre, mert a város a térségen átívelő, Deraa városban vezető vasútvonalon és főúton helyezkedik el, ami taktikai előnyt jelentene az offenzívát folytató szíriai hadseregnek. 

Az OSDH és más források is azt közölték, hogy a boszrai felkelők belementek a megállapodásba és megkezdték nehézfegyvereik átadását. A neten már szombaton képek jelentek meg arról, hogy a tárgyalásokat bonyolító orosz katonai rendőrök megérkeztek a városba, vasárnap pedig olyan fényképeket tettek közzé, melyeken beszolgáltatják a fegyvereket az oroszoknak. Egyes helyi források azonban hangsúlyozták, hogy a lázadók ezt jó szándékuk jeléül tették, a megállapodást még nem kötötték meg.

Rovatok