Index Vakbarát Hírportál

Felborult két turistákkal teli csónak Phuketnél, 27 halott

2018. július 5., csütörtök 18:15 | öt éve frissítve

Felborult két turistákkal teli csónak csütörtökön a thaiföldi Phuket szigeténél az Andamán-tengeren.

Az MTI péntek délelőtti közleménye szerint 27 holttestet emelt ki a vízből a thaiföldi haditengerészet eddig Phuket szigetének közelében, ahol előző nap a háborgó tengeren felborult és elsüllyedt egy hajó, 105 emberrel a fedélzetén. További 29 embert eltűntként tartanak nyilván, az áldozatok többsége kínai turista volt. A korábbi hírek még nyolc megtalált halálos áldozatról számoltak be.

Chareonpol Kumrasee thaiföldi ellentengernagy szerint kicsi az esélye, hogy túlélőket találnak.

A két csónak egymástól függetlenül, két külön helyszínen szenvedett balesetet, és összesen több mint 130 embert szállított a fedélzetén. A helyi rendőrség parancsnoka szerint az egyik csónakban többnyire kínai és európai állampolgárok utaztak. A 97 utasból több tucatot még mindig keresnek. A másik csónakról 39 kínai és európai turista esett vízbe, de őket hamar kimentették és a szárazföldre szállították.

Az európai turisták pontos állampolgárságáról eddig nem tettek közzé adatokat. 

A phuketi hatóságok korábban figyelmeztetést adtak ki, hogy a jövő hét elejéig nagyon rossz időjárási körülményekre lehet számítani heves esőzéssel és széllökésekkel a térségben. 

A Phoenix nevű hajó a meteorológiai riasztás ellenére merészkedett a monszun évszakban viharos Andamán-tengerre, és egy ötméteres hullám felborította. A hajó fedélzetén 93 kínai turista és 12 thai állampolgár - a legénység és túravezetők - tartózkodott. Negyvenkilenc embert sikerült kimenteni a vízből. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A hatóságok elmondták, hogy a Phoenix papírjaival minden rendben volt, és nem volt túlterhelve a szerencsétlenség pillanatában. A hajó a parttól 7 kilométerre süllyedt el, a roncs körülbelül 38-40 méterrel a felszín alatt található. Kína bangkoki nagykövetsége közölte, hogy diplomatáit a helyszínre küldte a túlélők megsegítésére.

A külügyet megkerestük azzal kapcsolatban, hogy magyarok vannak-e az eltűntek között. Válaszukkal cikkünket frissítjük.

Rovatok