Index Vakbarát Hírportál

Most elmondhatja Brüsszelnek, hogy eltörölné-e az óraátállítást

2018. július 5., csütörtök 21:21

Az Európai Bizottság szeretné megtudni, hogy mit gondolnak az európai polgárok, az érdekelt szervezetek és a tagállamok az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről, ezért nyilvános online konzultációt indított csütörtökön.

A netes kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni. Az Európai Parlament (EP) februárban kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Az állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy sokakat zavar a márciusban és októberben esedékes óraátállítás.

Az állásfoglalás szerint számos tanulmány próbálkozott meggyőzni a szabályozás előnyeit illetőn, mindeddig sikertelenül, de a negatív hatásokat rendre ki lehet mutatni az emberi egészségre nézve. Az EP ezért kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Magyarországon tavaly a Jobbik dobta be, hogy el kéne dönteni az óraátállítást, és a javaslatot egy ideig a Fidesz is támogatta, de aztán kihátráltak a jobbikos javaslat mögül.Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára akkor azt mondta, hogy a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. A z átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani. Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.

Az óraátállítás előnyeiről és hátrányairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok