Index Vakbarát Hírportál

Negyvenmillió euró értékű lopott műkincset foglaltak le

2018. július 5., csütörtök 05:45 | aznap frissítve

Összesen negyvenmillió eurót ér az a mintegy 25 ezer műkincs, amelyet egy nagyszabású műveletben foglaltak le Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, közölte az uniós rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol.

Az európai hatóságok több rajtaütésen szerezték vissza egy nemzetközi csempészbandától az Olaszországból származó, lopott műkincseket, írja a BBC. Az Europol közlése szerint 43 gyanúsítottat vettek őrizetbe szerdán, akik a feltételezések szerint a műkincsek csempészete mögött álltak.

A csempészbanda több ezer történelmi emléket lopott el olaszországi régészeti lelőhelyekről, hogy azokat németországi aukciósházakban árverezzék el. Londonban és Barcelonában is voltak segítőik.  

Több mint 250 európai rendőr egy tucat ingatlant kutatott át szerdán hajnalban. A razzia az olasz katonai rendőrség spanyol, német és brit rendőrök közreműködésével folytatott nyomozásának az eredménye. Az olasz hatóságok már korábban visszaszereztek 3000 műkincset, és lefoglaltak további 1200 hamisítványt.

Rovatok