Index Vakbarát Hírportál

Seehofer fordulatról beszél a német menekültpolitikában

2018. július 5., csütörtök 13:03 | aznap frissítve

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban a tranzitközpontok kiépítésével, mondta csütörtökön Horst Seehofer német belügyminiszter a berlini a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke arról beszélt, hogy a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) "intenzív viták" után migrációpolitikai intézkedésekről állapodott meg. Ennek lényege, hogy a német-osztrák határon megakadályozzák azoknak a bevándorlóknak a belépését, akiket már egy másik uniós országban menekültként regisztráltak. Az érkezőket tranzitzónákba viszik, és aki nem jogosult belépésre, azt visszaviszik abba az országba, amely az ügyében illetékes.

A német nagykoalíció harmadik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) azonban egyelőre még nem adta áldását a CDU-CSU egyezségre, nincs tehát kormánydöntés, de Seehofer szerint jó esély van arra, hogy terveikhez megszerzik az SPD támogatását. Ez azonban még kérdéses.

A Német Szociáldemokrata Párt azt közölte: nem ért egyet a zárt tranzitközpontokkal, ahol fogva tartják az embereket. Merkel korábban azt mondta:  az embereket legfeljebb 48 órára veszik rendőri felügyelet alá, a nők és a gyermekek pedig külön elhelyezést kapnak. A 48 órás határidő a német alaptörvényből következik, két napon belül meg kell állapítani, hogy a tranzitközpontokba érkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására. Ha ez nem sikerül, át kell helyezni őket a többi menedékkérőnek rendszeresített befogadóközpontokba. 

Seehofer érvelése szerint 

a tranzitközpontok éppen azért nem lesznek zártak, mert a menedékkérők ugyan Németországba nem utazhatnak be, de bármikor visszautazhatnak bármelyik országba, amelybe csak szeretnének.

Horst Seehofer szerdán  Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tárgyalt, és még csütörtökön Bécsbe utazik, hogy megbeszélést folytasson Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Herbert Kickl belügyminiszterrel. A legnagyobb kérdés itt az, hogy vajon Ausztria fogadja-e majd a német határról visszafordított menekülteket. Seehofer szerint egyelőre nem várható megállapodás erről, csak tájékoztatni akarja osztrák partnereit a tervekről.  Mint mondta: "az ügy összetettsége és európai dimenziója miatt a megállapodások legfontosabb pontjait a kormányfőknek kell rögzíteniük".

A bajor Keresztényszociális Unió áttörésként értékelte, hogy Angela Merkel sikerült keményebb fellépésre sarkalni menekültügyben, de a két testvérpárt alkuja nem biztos, hogy megold minden problémát. Ez ugyanis csak az osztrák-német határra koncentrál, a statisztikák szerint azonban a bevándorlók 73 százaléka nem ebből az irányból érkezik Németországba. Az év első öt hónapjának adatai szerint a 18 024 illegális bevándorló közül 2039-en Svájc felől, 1905-en Csehország felől, 1622-en Franciaország felől,  3747-en pedig valamelyik repülőtéren akartak bejutni Németországba, Ausztriából  4935-en érkeztek.  

Rovatok