Index Vakbarát Hírportál

Verték és zsarolták a pilótát a francia rab szöktetői

2018. július 5., csütörtök 21:52

Túszul ejtették, verték és családja bántalmazásával zsarolták fegyveresek azt a pilótát, aki azt a helikoptert vezette, amivel vasárnap megszöktették Rédoine Faïdot, az ismert francia bűnözőt. A Guardian csütörtöki cikkében a pilóta saját szavaival mondja el, hogyan rabolták el, majd kényszerítették arra, hogy részt vegyen az ismert francia bűnöző kiszabadításában. 

Egy átlagos apa-fia oktatásnak indult a nap

Stéphane Buy elmondásából egy teljesen átlagos történet rajzolódik ki. A pilótát megkereste két férfi, akik repülőleckéket vettek volna; az idősebb 50 év körüli férfi a 20 év körüli fiát fizette be az oktatásra, ami gyakran elő szokott fordulni. A két férfi már vagy harmadjára járt nála, amikor a szöktetésre sor került. 

A megbeszéltek szerint a felek ezúttal vasárnap reggel 9.30-ra beszéltek meg találkozót a Párizstól keletre fekvő Lognes repterén. Buy előkészített egy R44 Robinson típusú gépet négy hellyel, mire a két férfi azt mondta, hogy a hangárban parkoló Alouette II-es géppel szeretnének repülni, amiben öt ember elfér. Az oktató ebbe nem ment bele, mert a gép bérbe volt adva, és amúgy sem alkalmas arra, hogy kezdők repüljenek vele, ráadásul kevés üzemanyag volt benne. 

Ekkor fordult át a történet túszdrámába. A két férfi elkezdett agresszívan viselkedni. Követelték, hogy a pilóta szerezzen még üzemanyagot, majd fenyegetőzni kezdtek, hogy egy emberük a ház előtt áll, és az oktató a családja épségével játszik, ha nem teljesíti a követeléseiket.

Maszkos fegyveresek lepték el a gépet 

A pánikba esett Buy szerzett némi üzemanyagot, amivel valamennyire feltankolta a gépet, majd jelezte a irányítótoronynak, hogy délkelet felé felszállnak. Először egy réten álltak meg, azzal az indokkal, hogy könnyítsenek magukon a támadók. Ekkor jelentek meg a semmiből fegyveresek, akik fegyverük markolatával többször leütötték a rémült férfit, miközben felvázolták a tervet, hogy egy barátjukat akarják  kiszabadítani Reau börtönéből. 

Ezután egy újabb megálló következett, ahol hallotta, hogy embereket és zsákokat rakodnak a helikopterbe, de  erre csak a hangokból következtetett, mert végig a fejénél volt egy fegyver, és nem mert forgolódni.

A pilóta számára az igazi rémálom akkor kezdődött, amikor a helikopter nem akart beindulni. A feldühödött túszejtők egyre idegesebben ütlegelték a férfit, és kiabáltak vele, hogy szálljon fel, a gép azonban nem akart elindulni. Amikor a pilóta kiszállt, hogy megnézze a probléma forrását, látta meg a Kalasnyikovokkal állig felfegyverzett, rendőrségi karszalagot viselő maszkos férfiakat. 

A támadók közben kezdték elveszíteni a türelmüket, mivel a helikopter a sokadik próbálkozás után sem akart beindulni, és azt gyanították, hogy Buy direkt szórakozik velük. A pilótát megint kiütötték, majd miután eszméletét visszanyerte, újra próbálkozott, és hatodszorra sikerült beindítani a gépet. 

A fegyveresek végig arra kényszerítették, hogy alacsonyan repüljön, hogy elkerülje a radarokat, miközben a támadók a börtön vörös falait keresték. 

Centikkel a talaj fölött lebegve várták a rabot

Amikor meglett a börtön, egy meredek manőverrel egy másfél méter széles betonozott részen szálltak le az egyetlen részén a börtönnek, ahol nem feszítettek ki hálót a hasonló szöktetések megelőzésére. A fegyveresek közül ketten szaladtak be kiszabadítani Faidot, aki épp testvérével volt beszélőn. Egy társuk maradt a helikopternél, aki arra utasította a pilótát, hogy szálljon fel, és tartsa a helikoptert centikkel a talaj fölött, amit a támadás teljes tíz perce alatt tartania kellett. 

Miután mindenki a fedélzeten volt, beleértve az egyébként teljesen higgadt és csendes Fdot, a Charles de Gaulle reptér irányába, Roissy felé irányították a pilótát, ahol egy Total benzinkút mellett kellett leszállnia. Itt annyit vett ki a támadók egymás közötti kiabálásaiból, hogy fel akarják gyújtani a helikoptert. 

A félig kiégett roncsra a rendőrök találtak rá az életben hagyott pilótával, akit sokkos állapotban, könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. 

Rédoine Faïd ismert francia bűnöző, aki már korábban is megszökött börtönbüntetésének letöltése közben. A férfi korábban kegyelemmel szabadult, mivel azt állította, hogy megbánta tettét, és új életet akar kezdeni. A két könyve miatt Írónak becézett Faïdnak nem egész egy évig sikerült tartania szavát, majd részt vett egy sikertelen pénzszállító rablásában, amelynek során egy 26 éves rendőrnő meghalt. 
Korábbi cikkünket a szöktetés egyéb hátterével és Rédoine Faïdról készült portrénkkal itt olvashatja

Rovatok