Index Vakbarát Hírportál

Seehofer szerint az illegális migráció már nem kifizetődő

2018. július 8., vasárnap 11:24

Így értékelte a koalíciós pártok között létrejött megállapodást Horst Seehofer, német szövetségi belügyminiszter a Bild című lapnak, írja az MTI.

"Végrehajtottuk a fordulatot menekültkérésben", mondta. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) megállapodása szerint a Németországba érkező menedékkérőket 48 órán belül átvizsgálják, és ha már egy másik uniós tagállamban is nyújtottak be menedékkérelmet, akkor visszaküldik őket oda. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor Ausztriába küldenék vissza őket, erről majd valamikor később fognak megegyezni.  "Ausztriával egyetértünk abban, hogy egyetlen tagállam sem köteles olyan menedékkérőket befogadni, akikért nem ő felelős. A menekültügyi fordulattal pont ezt érjük el" - mondta Seehofer.

A lap azt is megkérdezte Seehofertől, hogy bocsánatot kért-e már Angela Merkeltől a korábbi összetűzésük miatt, mire a belügyminiszter azt válaszolta, nem érti a kérdést, hiszen nem személyes konfliktusa volt a kancellárral, hanem egy tartalmi kérdésben volt nézeteltérésük.

Seehofer korábban ugyanis ultimátumot adott Merkelnek: akkor azt mondta, hogy távozik az elkövetkező három napon belül pártelnöki és belügyminiszteri posztjairól, ha nem sikerül dűlőre jutni Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártjával a határellenőrzéssel kapcsolatban. 

A Bild ezzel párhuzamosan egy közvélemény-kutatás eredményét is közzétette. A jelentés szerint a németek 71 százaléka gondolja úgy, hogy Merkel és Seehofer összetűzése miatt odaveszett a politika általános megbecsültsége, és a megkérdezettek többsége szerint a szövetségi belügyminiszternek le kéne mondania posztjáról. 

Mindeközben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, Andrea Nahles nyilatkozott a Die Welt konzervatív német lapnak, szerinte álszent, jobboldali populista stratégia úgy tenni, mintha ezrével állnának az emberek Németország határainál, hiszen valójában egyre kevesebb menedékkérő érkezik. A konzervatív uniópártok közötti vitáról azt mondta, jelenleg naponta kevesebb mint tíz olyan bevándorló érkezik hozzájuk, akiket másik uniós tagországban már regisztráltak. Azzal a szociáldemokraták is egyetértenek, hogy ők ne adhassanak be Németországban menedékkérelmet. 

Nyitókép: Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer a CDU/CSU berlini frakcióülésén, 2018. július 3-án (Hannibal Hanschke/Reuters)

Rovatok