Index Vakbarát Hírportál

Állampolgársága sincs, de négy nyelven beszél a barlangban rekedt fiatal

2018. július 8., vasárnap 15:02 | aznap frissítve

Egy 14 éves fiú az egyetlen, aki beszél angolul a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagja közül. Ez azért fontos, mert amikor az első brit mentőcsapat megtalálta a gyerekeket és edzőjüket július 2-án, akkor Adul Sam-on volt az, akivel közös nyelven tudtak kommunikálni, írja a 444 a Straits Timesra hivatkozva.

A csapat megtalálásakor a fiú azt mondta a búvároknak: "A nevem Adul, és jó egészségben vagyok", majd megkérdezte tőlük, milyen nap van, és azt is mondta, hogy mindannyian éhesek. 

Adul menekült, a szomszédos Mianmar (korábban Burma) üldözött állampolgára. Keresztény szülők gyerekeként született a mianmari szakadár tartományban, Wa államban. A szülőknek sikerült fiukat Thaiföldre átjuttatni, ahol Adul tanulhat, szülei pedig néha meglátogatják. Tanárai szerint a 14 éves fiú jól nevelt és illedelmes, beszél thai, burmai, kínai és angol nyelven is.

Thaiföld ugyan befogadja a mianmari szakadár államok lakosait, de állampolgárságot nem ad nekik. Az ENSZ menekültügyi intézménye szerint körülbelül 400 ezren tartózkodhatnak így regisztrálva az országban, néhányan azonban több milliós tömegekről beszélnek, akik még mindig az alapvető jogaikért küzdenek. 

Adulnak nincs születési anyakönyvi kivonata, se személyi igazolványa, sem útlevele. Olyan alapvető jogai sincsenek, mint a legális házasság vagy munkavállalás, nem nyithat bankszámlát, nem utazhat, nem lehet saját birtoka, de nem is szavazhat.

Thaiföld azt ígérte, hogy 2024-re elrendezi a menekültek ügyét.

Rovatok