Index Vakbarát Hírportál

A novicsok tartályát érinthette meg a brit áldozat

2018. július 9., hétfő 14:28

Elképzelhető, hogy a novicsok idegméreg tartályát érinthette meg a kórházban két napja meghalt Dawn Sturgess és férje, aki kritikus állapotban van – írta a BBC.

A feltételezést hivatalosan nem erősítették meg, de jelzi, hogy szoros összefüggés lehet az egykori orosz katonai elhárító, Szergej Szkripal és lánya elleni, idegméreggel elkövetett támadás és Sturgess halála között. Felvetődhet az is, hogy túl hamar nyilvánították a támadás helyszínét, Salisburyt biztonságosnak, bár a brit hatóságok visszautasították, hogy elhamarkodottan döntöttek volna.

London szerint a szovjet fejlesztésű harci idegméreggel elkövetett, Szkripal elleni márciusi támadás mögött Moszkva áll, az orosz fél a vádat abszurdnak nevezte. (Szkripal és lánya túlélte a támadást, jelenleg ismeretlen helyen állnak a brit hatóság védelme alatt.)

Hétfőn ezt az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov megismételte, hogy Oroszországnak nincs köze a Szkripal elleni támadáshoz, így a mostani esethez sem, egyúttal részvétét fejezte ki a 44 éves asszony halálával kapcsolatban. 

Nem világos, hogyan kerülhetett érintkezésbe a brit házaspár az idegméreggel. A mérgezés jelei június 30-án kezdődtek náluk, csaknem négy hónappal a Szkripal-ügy után.

A brit kormányfő részvétét fejezte ki a háromgyermekes nő halála miatt, a biztonsági bizottság rendkívüli megbeszélést tart.

Rovatok