Index Vakbarát Hírportál

Tovább esett a líra a török kormány bejelentése után

2018. július 9., hétfő 23:55

Az újraválasztott és hétfőn beiktatott török elnök, Recep Tayyip Erdogan este közzétette az általa kijelölt miniszterek a névsorát. Bár a kulcstárcák élén nem történt változás, a kabinet jelentősen átalakult. A bejelentést követően a török líra 3,5 százalékot vesztett értékéből a dollárral és az euróval szemben.

A hétfőn életbe lépett végrehajtó elnöki rendszer alapján a kormányzatot is irányító Erdogan bejelentette, hogy egy alelnököt választ maga mellé Fuat Aktay személyében. Az új rendszerben Erdogan a minisztériumok számát 26-ról16-ra csökkentette. A belügyminisztériumot továbbra is Süleyman Soylu, míg a külügyi tárcát Mevlüt Cavusoglu vezeti.

Erdogan veje, Berat Albayrak, a legfontosabb gazdasági tárcát kapta meg. Kimaradt a kormányból Mehmet Simsek, aki Törökország gazdaságának irányításában eddig a húzónevek közé tartozott, és a külföldi befektetők bizalmát élvezte. Az új kormány másik meglepetése, hogy Hulusi Akar, aki 2015 óta a haderő vezérkari főnöke volt, hétfőtől a védelmi tárcát vezeti majd.

Az elnöki rendszert bevezető alkotmánymódosításról tavaly áprilisban 51 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök. A változtatás életbe lépését a soron következő államfő- és parlamenti választáshoz kötötték, amelyet idén június 24-én tartottak meg, és amelyet Erdogan 53 százalékkal megnyert. Erdogan hétfő délután a parlamentben tette le az államfői esküt, és ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe.

Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A változtatás következtében egyúttal megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az elnökre szállt át az eddigi teljes kormányfői jogkör.

Rovatok