Index Vakbarát Hírportál

Németországban betiltották a török nacionalista rockerek motorosbandáját

2018. július 10., kedd 10:34 | aznap frissítve

Németországban betiltották az Osmanen Germania nevű török nacionalista egyesületet. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet súlyos fenyegetést jelent a személyes szabadságjogokra és a lakosságra általában.

A 2015-ben alapított, külsőségeiben motoros rockerbandaként megjelenő egyesületnek 16 helyi szervezete és kb. 2500 tagja van Németországban. Az egyesület támogatást kapott a Recep Tayyip Erdogan török elnök által vezetett török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjától (AKP).

A német hatóságok szerint az Osmanen Germania tagjai több támadásért is felelősek, amelyeket az Erdogant bíráló baloldali törökök, kurdok és a törökországi puccs kitervelőjének kikiáltott Fetullah Gülen hitszónok hívei ellen követtek el Németországban.

Az Osmanen Germania számos tagja ugyanakkor a szervezett bűnözéssel is kapcsolatba került. Stuttgartban március óta zajlik egy per a banda 8 feltételezett tagja ellen. Közülük hárman az egyesület legfelső vezetői köréhez tartoznak. Az ügyészség emberölési kísérlettel, zsarolással, kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióra kényszerítéssel, kitartottsággal és személyi szabadság megsértésével vádolja őket.

Az egyesület betiltása után házkutatásokat tartottak Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Hessen tartományokban, valamint Bajorországban.

A szervezet Németországon kívül is hálózatot épített. Saját közlésük szerint "világszerte" 3500 tagjuk van. Működnek szervezeteik Törökországban, Ausztriában, Svájcban és Svédországban is.   

Horst Seehofer belügyminiszter azt mondta: szigorúan fellépnek a szervezett bűnözés minden formája, így a bűncselekményeket elkövető motoros bandák ellen is. "Aki elutasítja a jogállamiságot, az ne számítson tőlünk semmilyen megértésre".  

Rovatok